Bojkotaši uvereni da žive u jednopartijskom sistemu 1

Pristalice stranaka vlasti i opozicije imaju različite poglede i na medijsku sliku, na odnos prema Kosovu i Evropskoj uniji, kao i prema državnim institucijama Srbije, pokazuju nalazi julskog istraživanja Demostata.

Pristalice stranaka na vlasti najmanje poverenja imaju u sudstvo (23 odsto), a natpolovično poverenje u RTS (52 odsto), školstvo (57 odsto) i zdravstvo (61 odsto).

S druge strane pristalice bojkot opozicije najmanje poverenja imaju u parlament Srbije (1 odsto), sudstvo (5 odsto), RTS (6 odsto) i katastar (17 odsto), a nešto veće je poverenje u školstvo (23 odsto) i zdravstvo (28 odsto).

Pristalice stranaka na vlasti misle da je sadašnji politički sistem pretežno višepartjski (70 odsto), a po njihovom mišljenju valjalo bi da takav i bude, ali ipak tako misli svega 55 odsto.

Nasuprot tome, pristalice bojkot stranaka misle da je sadašnji sistem jednopartijski (87 odsto), a za Srbiju da bi valjalo da bude višepartijski (91 odsto).

Oni koji su za stranake na vlasti misle da su mediji pretežno otvoreni za sve (74 odsto) i da treba da budu još otvoreniji (91 odsto). Podržavoci bojkot stranaka misle da su mediji pretežno zatvoreni (83 odsto), a da treba da budu pretežno otvoreni za sve (97 odsto).

Pistalice stranaka vlasti najzad, misle da bi vlast prihvatila da Srbija uđe u EU ako bi dobila taj poziv (79 odsto), ali samo 53 odsto misli da bi to bilo dobro za Srbiju.

Tri petine pristalica bojkot stranaka (62 odsto) misi da bi sadašnja vlast prihvatilla ulazak u EU, a nešto više (68 odsto) misli da bi to bilo dobro za Srbiju.

Zato 45 odsto pristalica stranaka na vlasti i 32 odsto pristalica bojkot opozicije misli da za Srbiju nije dobro da se nađe u Evropskoj uniji.

Najzad, tri četvrtine pristalica stranaka na vlasti (76 odsto) misli da će sadašnja vlast da istraje u odbijanju nezavisnosti Kosova i isto toliko misli da je to dobro za Srbiju.

Nasuprot tome, dve trećine pristalica bojkot opozicije misli da će vlast da popustiti uz određene ustupke, pri tome dve petine njih misli da je to dobro za Srbiju, a polovina misli da je loše. Odgovori su dobijeni u telefonskoj anketi na uzorku od 1200 ispitanika, a rukovodilac istraživanja je sociolog Srećko Mihailović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari