Boris Tadić i dalje čeka na kancelariju bivšeg predsednika 1Foto: Fonet/Zoran Mrđa

Vlada Srbije nije omogućila lideru Socijaldemokratske stranke i bivšem predsedniku Srbije Borisu Tadiću da otvori kancelariju bivšeg predsednika čime je prekršila zakon, rečeno je Danasu u SDS-u.

„Boris Tadić ne koristi nijednu privilegiju koja mu po zakonu pripada kao bivšem predsedniku. On se odrekao svih privilegija koje mu zakonski pripadaju i jedino što je tražio je da mu se u skladu sa zakonom dodeli kancelarija bivšeg predsednika. Međutim, kancelarija mu nikada nije dodeljena i time je prekršen zakon. Obezbeđenje koje ima mu je dodeljeno na osnovu bezbednosnih procena nadležnih službi. Dakle, obezbeđenje ima kao građanin koji je bezbednosno ugrožen, a ne kao bivši predsednik koji koristi privilegije“, saopšteno nam je iz SDS-a.

Tadić je zahtev za dodeljivanje kancelarije bivšeg predsednika podneo još 2012. godine Vladi u kojoj je premijer bio lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić. Ipak, ni Dačićeva, kao ni dve Vučićeve vlade nisu odgovorile na ovaj zahtev.

Kako po Zakonu o predsedniku, kancelariju, sekretara i službeni automobil bivšem šefu države obezbeđuje Vlada, obratili smo joj se zvaničnim putem za odgovor, ali on do zaključenja ovog izdanja nije stigao.

Pitanje kancelarije bivšeg predsednika nedavno je aktuelizovano, pošto su se pojavile spekulacije da će aktuelna vlada predsedniku Tomislavu Nikoliću obezbediti kancelariju na adresi Užička 23 i na taj način mu omogućiti da nastavi da živi u ovoj vili na Dedinju u koju se uselio na početku mandata.

Uzgred, Tomislav Nikolić prema javno dostupnim podacima sa sajta Agencije za borbu protiv korupcije nema nijednu nekretninu. Do 2012, u izveštajima Agencije se navodilo da predsednik Nikolić između ostalog poseduje i stan od 194 m2. Međutim, nakon te godine u izveštajima koje je predsednik slao Agenciji taj stan se više ne pominje.

Na pitanje šta se tim stanom desilo, iz Agencije nam je nedavno odgovoreno, da iako oni taj podatak poseduju, ne mogu da ga podele sa javnošću, već da on služi isključivo da bi se utvrdila povreda zakona.

„Javni su i podaci o imovini funkcionera koji su javni u skladu sa drugim propisima, kao i drugi podaci za koje funkcioner, odnosno supružnik ili vanbračni partner da saglasnost da se objave. Takve saglasnosti u ovom slučaju nema“, odgovoreno nam je iz Agencije.

Iz ovog odgovora se da naslutiti da je stan od 194 m2 koji se vodio na Nikolićevo ime, prebačen na supružnika, što opet ide u prilog medijskim navodima da je na toj lokaciji registrovana Fondacija predsednikove supruge Dragice Nikolić.

Pored kancelarije bivšeg predsednika u dužini trajanja mandata, Zakon o predsedniku omogućava bivšim šefovima države i brojne druge privilegije. U slučaju da nakon predsednikovanja ne mogu da pronađu zaposlenje, zakon bivšim predsednicima omogućava da do ispunjenja uslova za penziju primaju platu u visini od 80 odsto predsedničke plate. A čak i da se zaposli ili ode u penziju, bivši predsednik može da računa na primanja u istom iznosu. Između ostalih privilegija, bivši predsednici imaju pravo na diplomatski pasoš, pristup poverljivim dokumentima iz perioda dok su bili na vlasti, kao i na počasni naziv „bivši predsednik Republike“.

Prema pisanju medija, jedini bivši predsednik koji je uživao u svom pravu na kancelariju je bio Milan Milutinović. NJemu je po povratku iz Haškog tribunala 2010. godine omogućeno otvaranje kancelarije, ali mu je to pravo isteklo pre dve godine.

„Vučić oligarh“

Boris Tadić kaže da je Vučićeva koncepcija zemlje to da je on politički oligarh koga se svi plaše. On je mišljenja da bi pobeda kandidata vlasti Aleksandra Vučića dovela do „cementiranja autoritarnog poretka i slamanja demokratije“. Nećemo imati ni demokratiju, ni nezavisne institucije, ni novinarsku profesiju, rekao je Tadić za TV N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari