Boris Tadić: Pušten je plin iz boce u čitav region 1Foto:FoNet Božidar Petrović

Situacija u regionu gora je nego 90-ih, samo su međunarodne okolnosti drugačije, pa su i posledice takve retorike drugačije, kaže u razgovoru za Danas Boris Tadić, bivši predsednik Srbije, sada lider SDS, komentarišući narasle tenzije u regionu.

Tadić smatra da u drugim okolnostima ovakva retorika bi već dovela do zveckanja oružjem. „Kada su ponovo na vlasti u regionu agresivci iz 90-ih koji su nas uvodili u međusobna satiranja, ne može se ni očekivati drugačije. Uprkos tome što su površinski izmenili svoju retoriku, kad tad je morala da izbije njihova prava priroda i bilo je neminovno da se nađemo u situaciji u kojoj smo danas. Ne može se očekivati da agresivci vode mirotvornu politiku“, dodaje on i napominje da je povratak 90-im simbolično krunisan inicijativom za podizanje spomenika Miloševiću.

* Da li vas je iznenadio stav Zorana Milanovića o Srbima i Srbiji i obećanje da neće sarađivati sa Vučićem i Nikolićem?

– To je neprihvatljiv i uvredljiv stav, nezavisno od toga što je iznet u okolnostima tajno snimanog razgovora. Međutim, Milanović danas ne obavlja državnu funkciju, pa je mnogo opasnije to što Nikolić kao predsednik Srbije upoređuje Milanovića sa ustašom, a poznato je da se Milanović uvek otvoreno suprotstavljao ustašluku u hrvatskoj državi. Takođe je mnogo opasnije to što prorežimski mediji u Srbiji dižu tenzije oko te izjave, a režimski analitičari izjavljuju da u EU rastu mračne ideje, a da je ustaška Hrvatska samo grb takve EU. Nažalost, na čitavom prostoru Balkana preovlađuje stav da se u izbornoj kampanji može sve reći i to je suštinska razlika u odnosu na moju politiku. U vreme mog mandata nismo imali probleme sa Hrvatskom jer smo mi inicirali i generisali prijateljske regionalne odnose i doprinosili politici pomirenja. To je bila naša politička filozofija, koja je bila temelj izgradnje stabilnosti regiona i Srbije. Ova vlada samo simulira politiku pomirenja. Nedelju dana razmenjuju uvrede, organizuju se TV emisije govora mržnje i huškanja, a onda nedelju dana upućuju mirotvorne poruke. Tu nema nikakve iskrenosti. I kada sa druge strane imaju takođe nacionaliste, te medijske igrice postanu ozbiljan problem. I danas prisustvujemo planskom kreiranju utiska o ustaškom karakteru hrvatskog naroda i stvaranju predrasuda, umesto da se učine napori da se objasni da to što je deo hrvatske politike otvoreno ustaški, svakako ne znači da je takav ceo hrvatski narod. Umesto smirivanja tenzija, svaka prilika se koristi za njihovo podizanje i to je neodgovorna politika.

*Koliko su ispadima iz Hrvatske doprineli stavovi pojedinih političara iz Beograda, Vulina ili Dačića?

– U ogromnoj meri. Ali ne samo stavovi pomenutih političara, već i premijera Vučića. Svima je jasno da niko od njih to ne bi smeo da kaže da nema njegovu dozvolu. Oni daju takve izjave kao ministri, tako da je to stav Vučićeve vlade. Ova vlada namerno pravi tenzije u regionu, da bi se posle pred međunarodnom zajednicom predstavljali kao oni koji rešavaju probleme. A tih problema ne bi ni bilo da ih prethodno nisu oni napravili. Da su želeli i umeli da nastave našu politiku regionalnog pomirenja, danas ne bismo trošili vreme i energiju na podizanje i smirivanje ovakvih tenzija. Ovo je prosto „vlada potrošnje vremena“ u svemu.

*Šta je za za Srbiju bolje da pobedi Milanović ili HDZ?

– Za Srbiju je najbolje da i u Srbiji i u zemljama regiona pobede oni koji su istinski privrženi politici regionalnog pomirenja i napretku regiona, a ne sopstvenog rejtinga.

*Kako komentarišete to što je u BIH povučena optužnica za jedinog okrivljenog za napad na Vučića i stav Ahmetovića da je Vučić sam sebe napao?

– Ako nemamo poverenja u pravosudni sistem BiH, onda nemamo poverenja ni u tu državu. A po čemu se onda razlikujemo od Milanovićevih izjava u vezi sa Srbijom? Nisam upućen u prirodu takve odluke, ali ako postoji argument za napad na takvu odluku, onda ga treba izneti iz aspekta pravne osnovanosti, a ne i to prevoditi na teren međunacionalne mržnje.

*Koliko na zaoštravanje odnosa između Srbije i BiH može da utiče i najavljeni referendum u Republici Srpskoj?

– Odnosi u regionu su sada takvi da jedna teška reč može da sruši sve što je urađeno na izgradnji regionalnih odnosa do 2012. Pušten je plin iz boce u čitav region i jedna varnica može sve da zapali. Mi smo jedan izuzetno ranjiv region i to ne govori dobro o temeljima naših društava i našim institucionalnim kapacitetima. Naša vlada se diči neverovatnom snagom, a ne propušta priliku da svakim javnim nastupom unese nove tenzije u region i širi strah.

 

EU je već morala da reaguje

*Imaju li smisla zahtevi iz Beograda da EU reaguje na retoriku iz Zagreba i zar Unija treba da izigrava žandarma?

– EU je morala da reaguje i to ne samo na to što dolazi iz Hrvatske, već i iz Srbije. Predstavnici EU trebalo je da apeluju na odgovornu politiku u skladu sa evropskim vrednostima, a ne da ćute na politiku stvaranja konstantnog generisanja novih kriza. Očigledno je da su Srbija i naš region danas nevidljiviji za međunarodnu zajednicu, što govori najviše o nesposobnosti ove vlasti i naše spoljne politike. Pogledajte samo izjavu Bajdena, koji je pohvalio politiku Srbije prema Hrvatskoj i zahvalio se za inicijativu mira Srbije i Hrvatske, ni ne osvrćući se na činjenicu da su Srbija i Hrvatska neposredno pre toga razmenile nekoliko neprijateljskih nota.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari