Borko Stefanović: Đurić želi da prikrije šta je dogovorio 1

Direktor vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić ponovio je prilikom jučerašnjeg gostovanja na TV Pink kritike u vezi sa sporazumom Beograda i Prištine iz 2011, ističući da je taj dogovor bio „katastrofalan“, jer njime bilo „predviđeno ukidanje srpskih tablica“ na Kosovu, kao i tvrdnju da je bivši pregovarački tim bio Beograda „imao šta i da krije od javnosti jer su dogovarali i ono što nije u skladu sa Ustavom i zakonima“.

Upitan kako komentariše Đurićevu retoriku, Borko Stefanović, koji je 2011. bio šef tima Beograda za pregovore sa Prištinom, i lider Levice Srbije, kaže za Danas da je Levica Srbije izdala saopštenje u vezi sa tom temom.

„Istina je da Srbi nikad nisu imali probne tablice na KiM niti je Priština prema sporazumu iz 2011. na to imala pravo jer ne treba sumnjati da je Priština imala to pravo, da bi ga i te kako iskoristila…“, saopštila je Levica Srbije.

Levica Srbije takođe tvrdi da Đurić „želi da prikrije šta je on dogovorio za period u narednih pet godina“. „Recimo, da je dogovorio da Albanci sa KiM ne moraju više da skidaju tablice sa grbom nepostojeće države Kosova kada ulaze u centralnu Srbiju i stavljaju probne, kako je bilo predviđeno po sporazumu iz 2011. …Marko Đurić je uspeo da obori naš dogovor iz 2011. po kome Srbi na KiM i drugi koji sa našim tablicama ulaze na Kosovo nisu morali da stavljaju bilo kakve nalepnice“, ističe se u saopštenju.

Đurić je najavio da je nova runda razgovora Beograda i Prištine na tehničkom nivou biti održana 26. septembra i da će se razgovarati o primeni sporazuma o telekomunikacijama.

Protest ispred crkve

Studenti Prištinskog univerziteta održali su jednočasovni protest ispred pravoslavne crkve Hrista spasa u Prištini, prenele su agencije. Crkva je bila devastirana, a nakon što su monasi i sveštenici prošle nedelje krenuli u čišćenje i sređivanje, zabranjene su sve aktivnosti u hramu. Studenti i profesori tvrde da se crkva nalazi na zemljištu univerziteta dok Eparhija raško-prizrenska poseduje svu dokumentaciju o tome da posed pripada SPC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari