Borko Stefanović: Naprednjaci misle da im je sve dozvoljeno 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Srpska napredna stranka koristila je decu u političke svrhe, čime su prešli sve granice. Smatram da zbog toga svakako treba da reaguje Zaštitnik građana i ostale institucije koje se bave zaštitom prava maloletnih lica.

To poručuje potpredsednik Stranke slobode i pravde Borko Stefanović povodom saopštenja pomenute partije u kome osuđuju zloupotrebu dece u stranačke svrhe na sportskoj manifestaciji u Valjevu.

Kako stoji u saopštenju SSP, na nedavno održanom Valjevskom polumaratonu grupa devojčica delila je učesnicima i okupljenim građanima letke na kojima su uvredljive fotomontaže sa likom lidera pomenute stranke Dragana Đilasa.

Prema Stefanovićevim rečima, bez obzira što ih ništa što uradi vladajuća stranka više ne može iznenaditi, pomenuti slučaj pokazuje koliko su „naprednjaci“ bahati i kako misle da im je sve dozvoljeno.

Kako je objavio lokalni portal vamedia.info, podelu pomenutih fotografija organizovala je Srpska napredna stranka, koja je za ovu namenu iskoristila maloletnu decu koju, kako je naveo izvor Vamedie, niko neće odbiti.

Na tom valjevskom portalu detaljno je opisana scena u kojoj maloletnice okupljenim građanima dele uvredljivi politički propagandni materijal.

– Na samom startu u Karađorđevoj ulici grupa devojčica u jednom trenutku započela je podelu odštampanih fotografija fotomontaže Dragana Jeremića, državnog sekretara u ministarstvu ekologije, i fotografiju Dragana Đilasa, lidera SSP-a. Podela je vršena i takmičarima i prisutnim građanima. Da je među deliocima slika bilo i maloletne dece, potvrdila je jedna od njih. Na pitanje upućeno jednoj od devojčica „ko je na slici“ i „šta slike treba da znače“, devojčica je slegla ramenima i odgovorila „mislim da su to političari, gospođo, jeste, to su političari“. Na pitanje ko joj je to dao i zašto to deli nije odgovorila, već se brzo izgubila u masi okupljenih građana – piše vamedia.info.

Redakcija našeg lista uputila je mejl Gradskom odboru SNS u Valjevu, sa molbom da prokomentarišu navode o zloupotrebi maloletnih lica u političke svrhe, ali do zaključenja ovog izdanja nismo dobili odgovor.

Ova priča donekle podseća na slučaj iz avgusta 2017. godine kada su se maloletne fudbalerke ženskog fudbalskog kluba Mašinac fotografisale držeći zastave SNS-a. Tom prilikom, predsednik opštinskog odbora SNS u Gadžinom Hanu Goran Stojiljković i njegov zamenik Staniša Ristić imali su različita viđenja incidenta.

Naime, Stojiljković je tada izjavio da su mlade fudbalerke Mašinca „same uzele zastave te stranke da bi se slikale jer cene rad predsednika Aleksandra Vučića“, dok je Ristić tvrdio da su mu maloletne sportistkinje bukvalno „istrgle zastavu iz ruku“, verovatno zbog toga što dvanaestogodišnjakinje izuzetno „cene rad predsednika Vučića“.

Istaknimo i da je zloupotreba dece u političke svrhe apsolutno neprimerena jer se na taj način krše prava dece. Zanimljivo je da je Kodeks o zaštiti dece od političkih zloupotreba ustanovljen još 1991. i 1992. godine, kada ga je potpisala 41 politička partija.

„Vučiću, kupi mi bicikl“

Dečak Rajko iz sela Krstac kod Lučana zamolio je predsednika Aleksandra Vučića da mu kupi novi bicikl jer je stari izgubio u poplavama, objavljeno je juče na zvaničnom Instagram profilu „Budućnost Srbije“, koji prati aktivnosti predsednika Srbije. „Vučiću, kupi mi bicikl, molim te!“, piše u opisu fotografije na kojoj predsednik Aleksandar Vučić na ramenima drži dečaka iz Krstaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari