Bošnjaci i dalje Milu veruju 1

U Crnoj Gori se u nedelju, 15. aprila, održavaju predsednički izbori, sedmi od uvođenja višepartijskog sistema, treći od proglašenja nezavisnosti ove bivše jugoslovenske republike.

Birači mogu da biraju između sedam kandidata. Opozicija nije uspela da se dogovori i izađe sa jedinstvenim kandidatom, te najveće šanse za pobedu ponovo ima neupitni lider ove zemlje Milo Đukanović, predsednik Demokratske partije socijalista i bivši premijer. Prema ispitivanju CEDEM-a, Milo Đukanović ima podršku 50,6 odsto građana, na drugom mestu je Mladen Bojanić sa podrškom od 35,5 odsto, dok bi za Draginju Vuksanović glasalo 7,9 odsto ispitanika. Opozicioni kandidati Bojanić i Vuksanović se, međutim, nadaju drugom krugu i Đukanovićevom porazu.

Posmatrači i ove izbore vide kao svojevrsni referendum građana za i protiv EU ili Rusije. S obzirom na političke podele u Crnoj Gori i značajnu brojnost pripadnika nacionalnih manjina, postavlja se i pitanje da li će birači etničkih manjina glasati za Đukanovića ili nekog predstavnika opozicije. Bošnjaci po tradiciji glasaju za Đukanovića, koga je podržala i Bošnjačka stranka. Lider te partije i potpredsednik Vlade Crne Gore Rafet Husović smatra da je Đukanovićeva pobeda u prvom krugu „imperativ“, te da je glas za lidera DPS glas za stabilnost. Novinar i publicista Šemsudin Šeki Radončić ubeđen je da će Bošnjaci ponovo glasati za lidera DPS, bez obzira na to što je među kandidatima i pripadnik bošnjačkog naroda Hazbo Kalač, predsednik crnogorske Stranke pravde i pomirenja. „Crna Gora je i dalje jako podijeljena između pristalica crnogorske suverenosti, evropskih vrijednosti i njenog evroatlantskog puta, s jedne strane i onih koji i dalje budućnost Crne Gore vide „u krilu majke Rusije i Srbije“. U sistemu dva suprotstavljena bloka, glas koji ne bude išao predsjedniku vladajuće Demokratske partije socijalista Milu Đukanoviću automatski se pripisuje drugoj strani“, objašnjava Radončić za Al DŽaziru. On je ubeđen da će Đukanović pobediti u prvom krugu i da će mu glasovi nacionalnih manjina doneti pobedu. „Manjinske narode u Đukanovićeve širom raširene ruke guraju velikosrpski nacionalisti, velikosrpska opozicija, Srpska pravoslavna crkva i Rusija“, dodaje Radončić i podseća da se vodeći opozicioni kandidat Mladen Bojanić nije ogradio od izjave lidera Pokreta za promjene Nebojše Medojevića: „Ko god glasa za Đukanovića, taj je novi poturica“.

Kandidat DPS Milo Đukanović je nedavno posetio opštine na severu Crne Gore u kojima Bošnjaci čine ili većinu ili značajni procenat. U Bijelom Polju je istakao da je Crna Gora na vratima EU. „Vrijeme je da završimo neke poslove koje smo započeli prije 20 godina, doveli smo te snove na prag realnosti, ne smijemo razočarati naše građane. EU nam pruža ruku povjerenja na tom putu, materijalnu i stručnu pomoć da obavimo neophodne reforme da bismo postali organski dio Evrope. Prvi put dobijamo takvu pomoć, a da se od nas ne traži vazalstvo, već se od nas čini ravnopravan partner. Spremni smo da u narednom petogodištu uvedemo Crnu Goru u EU i da garantujemo da će Crna Gora biti prva sledeća punopravna članica EU“, poručio je Đukanović na predizbornom skupu u Bijelom Polju. U Plavu, Gusinju, Petnjici, Đukanović je poručio da su „očuvanje i učvršćivanje multinacionalnog i multivjerskog sklada, posebno u godinama kada su se u okruženju događali vjerski i etnički sukobi, najveće vrijednosti naše današnje Crne Gore“. „U Crnoj Gori nema prvorazrednih i drugorazrednih naroda, ovo je naša zajednička kuća i kultura koju ovdje stvaramo je zapravo multikultura, kultura svakog od naroda koji živi na prostoru Crne Gore“, rekao je Đukanović. “ Smatram da je to naš veliki kapital, ne smatram ga zaista nekom svojom posebnom zaslugom, ali sam naravno veoma ponosan da sam bio na tako odgovornim dužnostima u državi Crnoj Gori u tom vremenu kada smo svi zajedno, građani Crne Gore, došli do takvih vrijednosti“, istakao je on.

Bošnjaci da glasaju za Kalača

U Centru za kulturu u Rožajama održan je završni skup predsjedničkog kandidata Crne Gore Hazbije Kalača. Prisutnima se obratio i narodni poslanik Stranke pravde i pomirenja u Skupštini Srbije Jahja Fehratović i pozvao Bošnjake u Crnoj Gori da 15. aprila izađu na izbore i podrže Kalača. „Ima li toga koji je dovoljno hrabar među Bošnjacima da mu ruka zadrhti i da zaokruži drugog i da podršku drugom mimo Hazbije Kalača, brata Bošnjaka? Ne vjerujem da ovdje ima čovjeka koji u sebi ima morala da glasa bilo koga drugog osim svog brata, prijatelja, komšiju – Hazbiju Kalača“, poručio je Fehratović, koji veruje da će predsednički izbori biti početak otrežnjenja za Bošnjake Crne Gore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari