Božović (DS): Saradnja sa Dveri u SZS neodrživa ukolko se nastavi sa stavovima poput onih o LGBT 1Foto: Nenad Đorđević/FoNet

Posalanik Demokratske stranke Balša Božović izjavio je danas da je saradnja sa Pokretom Dveri u Savezu za Srbiju neodrživa ukoliko taj pokret nastavi sa iznošenjem stavova poput onih o LGBT zajednici.

„Nadam se da se ovakve stvari više neće ponavljati i nadam se da će shvatiti da su pogrešili“, kazao je Božović u Danu uživo na N1.

On ističe da je prilikom formiranja Saveza za Srbiju postojao dogovor da se članice bore za fundamentalna ljudska prava.

Za svoj javni istup prema Dverima zbog stava te stranke kaže da ne predstavlja samo lični stav, već stav Demorkatske stranke.

„Da je izostala reakcija Demokratske stranke, to bi bilo pitanje izostanka identiteta DS. Ne možete insistirati na jednoj grupi ljudskih prava, a poništavati neka druga. Mi smo govorili u ime DS koja se 30 godina bori da Srbiju iščupa iz radikalskog blata. Bilo je važno da pokažemo da stojimo na tom putu, da je to ugaoni kamen evropskih vrednosti. Reagovali smo zato što samo radikali i Vučićev režim postupaju tako da se nekome ljudska prava poštuju, a nekome ne“, kazao je Božović.

Reagujući zbog izjave predsednika Dveri Boška Obradovića da se nada da će „Porodična šetnja“ u Čačku postati tradicija pod sloganom „ne damo gej paradu u Čačku“, Božović je tu stranku ocenio kao antievropsku desnicu, iako se oni sami deklarišu kao evroskeptici.

Poslanik DS kaže da bi voleo da su Dveri evroskeptici, jer bi to značilo da poštuju sva ljudska prava.

„Porodična šetnja ili šetnja LGBT zajednice ne smeju da isključuju jedna drugu. Mislim da nije u redu da u 21. veku na jedan ovakav način komuniciramo u javnosti. Smatram da je došlo do kršenja funkcionisanja dogovora od strane Dveri. DS se 30 godina bori za evropske vrednosti, mislim da i Dveri i drugi u tom savezu mogu da imaju puno poverenje u DS u toj borbi. Ne možemo da pričamo o različitim mišljenjima kada je u pitanju poštovanje ljudskih prava“, istakao je Božović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari