Božović: Vlast mora da prihvati naše uslove 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Opozicioni poslanici koji bojkotuju rad parlamenta nisu saglasni po pitanju efekata dosadašnjeg bojkota plenarnih sednica Skupština Srbije, a ima neslaganja i oko toga da li je sve učinjeno na pravi način, ili je bojkot mogao biti delimičan.

I dok deo opozicije smatra da je režim uzdrman, a Aleksandar Vučić na mukama, dotle drugi ocenjuju da se nizom konferencija za novinare ne pokazuje kako stvarno izgleda autoritarna vlast u Srbiji.

Sanda Rašković Ivić, šefica poslaničkog kluba Nova Srbija – Pokret za spas Srbije smatra da je nakon opozicionog bojkota parlamenta postalo mnogo toga jasno građanima Srbije, a pre svega da je Aleksandar Vučić samo šef stranke, ali ne i države, jer onda bi trebalo da se ponaša kao predsednik svih građana… Što se efekta bojkota parlamenta tiče on je dobar, režim je nervozan, a Vučić na mukama, pa mora da ispaljivanjem raznih datuma izbora mobiliše članstvo SNS „, kaže Rašković Ivić.

Dodaje da ono što je dobro je da je opozicija počela da radi na terenu, sa građanima u 100 opština i gradova .

Na primedbu da opozicionih poslanika gotovo da i nema u parlamentu, da su konferencije za novinare sporadične, a da od paralelnog parlamenta na kome se raspravlja o zakonima koji su na dnevnom redu nema gotovo ništa, poslanik Demokratske stranke Balša Božović odgovara da bojkot parlamenta znači da poslanici treba da rade duplo više nego pre i da bojkot nema smisla ako nije aktivan.

„Poslanici DS rade na tri fronta – imamo kampanju u kojoj obilazimo kandidate za Evropski parlament kako bi približili probleme građana Srbije koji protestuju Evropskoj uniji, jer smatramo da su EU integracije jedini ispravan put za Srbiju nakon smene režima Aleksandra Vučića. Osim toga pokrećemo niz aktivnosti na formiranju fer i slobodnih izbora, jer smatramo da ovaj režim može jedino biti srušen na izborima. U kampanji će biti uključeni opozicioni poslanici, nevladin sektor i međunarodni faktor, a naziv akcije je „Srbija zaslužuje poštene izbore“. Vučićev režim će morati da prihvati uslove koje budemo definisali, a protesti će trajati sve dok tako formulisani uslovi ne budu usvojeni“, kaže Božović.

Dodaje da treći front na kome DS radi je kontrolisanje vlade i svih zakona koji dolaze. Za svaku nepravilnost ili kršenje zakona slediće krivične prijave.

I Marija Janjušević, poslanica Dveri, smatra da je bojkotom postignut značajan pomak u osvešćivanju građana i „da nezadovoljstvo zbog katastrofalnih posledica SNS pošasti raste“. Ona ističe da nije bilo boljeg i efektnijeg rešenja od bojkota parlamenta, a da je najbolji rezultat bojkota to što je konačno na videlo izašlo ko je opozicija, a ko Vučićev saradnik .

Na pitanje kako vidi način parlamentarnog bojkota opozicije, Tatjana Macura, šefica kluba Stranka moderne Srbije, kaže da ako se želi pokazati kako izgled autoritarna vlast, kakva je sada u Srbiji, to sigurno nije moguće kroz niz konferencija za novinare.

Prema njenom mišljenju, potrebno je ili da svi vrate mandate i nađu se na ulici sa građanima koji protestuju, ili da se napravi paralelni parlament, koji bi imao otvorenu debatu – da opozicija suoči stavove i pozicije po određenim pitanjima, jer i tu ima razlika.

„Javnost je, nažalost, ostala uskraćena za taj deo rasprave“, navodi Macura .

Upitan o rezultatima bojkota parlamenta Zoran Živković, lider Nove stranke, kaže da je to moglo i drugačije da se osmisli. Opozicioni poslanici mogli su da zasedaju, primera radi u skupštinskom holu, ili na nekom drugom mestu, van parlamenta, da debatuju o važnim pitanjima, a mogli su i da delimično prisustvuju nekim sednicama, kako bi se čuo njihov glas.

On je rekao da bi i za opoziciju bilo korisno da, primera radi, prisustvuje današnjoj sednici, na kojoj se postavljaju pitanja ministrima i predsednici Vlade Srbije, sednici koja se inače održava svakog poslednjeg četvrtka u mesecu. On smatra da dobar političar mora da isplanira sve korake unapred.

Kako saznajemo, nakon dužeg vremena, celokupna opozicija koja bojkotuje parlament za danas (četvrtak) je planirala zajednički nastup i paralelni parlament.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari