Brisel gubi strpljenje za Prištinu 1Ramuš Haradinaj Foto: EPA-EFE OLIVIER HOSLET

Svih 28 država članica Evropske unije je poručilo kosovskim vlastima da neće biti nastavka briselskih pregovora dok Priština ne ukine takse od sto odsto na robu iz Srbije i BiH, saznaje Danas nezvanično iz diplomatskih izvora.

Naši sagovornici kažu da je to stavljeno do znanja i predstavnicima nedavno izabranog kosovskog tima za briselski dijalog, prekjuče u sedištu EU.

„Brisel gubi strpljenje kada je reč o taksama i trudi se svim silama da utiče na Prištinu da povuče takve destruktivne mere. U tom kontekstu, Prištini je stavljeno do znanja da nema nastavka pregovora bez ukidanja taksi“, ukazuju diplomate.

Prema našim saznanjima, kosovski premijer Ramuš Haradinaj je „svestan da ukoliko želi da ostane na vlasti mora da postupi po savetima SAD i EU i povuče takse“. „Haradinaj zna – ili takse ili vlast“, tvrde izvori Danasa, koji smatraju da Haradinajeva vlada, „ipak, neće pasti“.

U diplomatskim krugovima se, takođe, spekuliše da SAD i EU ne odustaju od stava da Beograd i Priština treba što pre da postignu sporazum o Kosovu – po mogućstvu na proleće, odnosno „do maja“. Upitani da li je to „realan scenario“, naši sagovornici navode: „Predsednik SAD Donald Tramp ne bi slao pisma predsednicima Srbije i Kosova, Aleksandru Vučiću i Hašimu Tačiju u kojima ih ohrabruje da se dogovore o rešenju da Amerika ne smatra da je sporazum na vidiku“.

Prema ranijim saznanjima Danasa, mogućnost postizanja rešenja za kosovsko pitanje glavni je razlog što verovatno u Srbiji ovog proleća neće biti raspisani vanredni parlamentarni izbori. Kako se spekuliše, vladajuća SNS i njen predsednik Aleksandar Vučić razmatraju mogućnost da građani na birališta izađu na jesen, ili u redovnom roku – na proleće 2020. godine.

Kadri Veselji, predsednik kosovskog parlamenta, izjavio je juče za TV Dukađini da bi „Prištini trebalo da budu bitniji odnosi sa SAD, a ne nametnute takse za proizvode iz Srbije i BiH“, preneo je RTS.

– Mi smo partneri sa SAD, a od njih je stigao predlog da takse budu suspendovane, što je zahtev predsednika Trampa… SAD su uvek bile uz Kosovo u svakom trenutku i to je od velikog značaja za državnost i integritet Kosova, smatra Veselji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari