"Brisel ne može da garantuje nikome ništa" 1

Evropska unija ne može da garantuje nikome ništa. Sve zavisi od ispunjavanja kriterijuma za članstvo, odnosno sprovođenja nužnih reformi, što je uglavnom tehnički proces, koji umnogome zavisi od države kandidata, u ovom slučaju od Srbije.

Ipak, dosadašnje iskustvo sa drugim „ciklusima proširenja“ EU pokazuje da što pre Srbija bude normalizovala odnose sa Kosovom i u praksi primeni eventualni sporazum, postoji veća mogućnost da Unija donese političku odluku o prijemu Srbije u članstvo, kažu za Danas nezvanično izvori iz diplomatskih krugova u sedištu EU, odgovarajući na pitanje da li bi zvanični Brisel bio spreman da da „jasne garancije“ da će Srbija postati članica Unije 2025. godine u slučaju postizanja „bilo kakvog sporazuma“ sa Prištinom, kako je to javno zatražio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Povodom poruke Vučića, izrečene u razgovoru za Rojters, sagovornici Danasa iz Brisela nezvanično napominju i da „imajući u vidu negativna iskustva koje je EU imala sa Rumunijom i Bugarskom, kojima je bila obećana 2007. kao godina članstva, teško da će se Brisel ponovo obavezivati na bilo koji datum“.

„Podsećamo, čim je Rumuniji i Bugarskoj bilo obećano da će se pridružiti Uniji 2007, te države su prestale da sprovode reforme. Ipak, ukoliko bude sporazuma o Kosovu, EU će, svakako, na neki način ohrabriti proevropske snage u Srbiji“, tvrde naši izvori.

Pojedine diplomate napominju i da rok za prijem Srbije u „evropsku porodicu naroda“ „pre svega zavisi od unutrašnje dinamike u Evropskoj uniji“.

„Pitanje je da li će biti sprovedena reforma glasanja o spoljnoj politici i bezbednosti u Savetu EU, odnosno da li će se preći na većinsko glasanje. Drugo je pitanje da li će Srbija sprovesti reforme, a, treće, da li će u EU na Srbiju gledati kao na odgovarajućeg partnera. Ali, ako ključne države stanu na stranu Beograda, a to su Francuska i Nemačka, kao što je bilo u slučaju Hrvatske, sve je moguće“, poručuje izvori Danasa.

Potvrđena saznanja Danasa

Podsetimo, Danas je prvi, pre četiri meseca, pisao o mogućnosti da Beogradu bude obećana „precizna godina ulaska Srbije u EU“. Kako su tada za naš list rekle diplomate, na sastancima predstavnika „kvinte“ – SAD, Nemačke, Velike Britanije, Italije i Francuske – održanim u Vašingtonu, rečeno je da je kraj ove godine ili početak 2019. rok da Srbija prihvati sporazum koji bi omogućio članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama, najpre u statusu posmatrača, u zamenu za šta bi Beogradu bila obećana precizna godina ulaska naše države u Uniju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari