Brisel: Region je obećao da će se pomiriti 1

Proces pridruživanja za Zapadni Balkan, uključujući državu koja je sada članica Evropske unije, temelji se na pomirenju, dobrosusedskim odnosima i regionalnoj saradnji.

Eskalacija retorike ne doprinosi ispunjenju ovih principa koji će nastaviti da se primenjuju i predstavljaju obavezu za ceo region, kao i ono što je obećao ceo region, kaže za Danas Maja Kocijančić, portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini, odgovarajući na pitanje da li će Evropska unija odgovoriti na apele koje su joj u poslednje vreme uputili srpski zvaničnici i odgovoriti na retoriku hrvatskih političara.

Kocijančić poručuje da posvećenost Evropske unije evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana u celosti i „naročito Srbiji ostaje čvrsta“.

– Otvaranje poglavlja 23, koje se odnosi na pravosuđe i osnovna prava i poglavlje 24, koje se odnosi na pravdu, slobodu i bezbednost, 18. jula predstavlja važnu prekretnicu u pregovorima o pridruživanju Srbije, navodi Maja Kocijančić.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić juče se sastao sa predstavnicima diplomatskog kora i šefovima misija međunarodnih organizacija i institucija u Beogradu. Nakon sastanka je poručio da Srbija neće odgovarati na provokacije, već da će učiniti sve da „poploča put“ boljim odnosima u regionu.

„Naša reakcija na napade su mir, uzdržanost i trpeljivost, ne zato što smo slabi, već jer moramo da gledamo u budućnost i ne plašimo se rada i teških stvari“, izjavio je Vučić nakon što je iza zatvorenih vrata razgovarao sa predstavnicima 64 ambasade i nekoliko međunarodnih organizacija. Sastanku su prisustvovali i šef srpske diplomatije Ivica Dačić i ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović, dok je bilo upadljivo odsustvo diplomatskih predstavnika Hrvatske. Sastanku je takođe prisustvovao i šef misije EU u Beogradu Majkl Davenport – diplomata koga Vučić i njegovi bliski saradnici povremeno kritikuju, a koga je nedavno ministar policije Nebojša Stefanović javno prozvao da se izjasni i retorici hrvatskog političara Zorana Milanovića.

Vučić je istakao da je iza nas jedna od najtežih sedmica budući da je on, kao premijer „morao da oćuti za najteže uvrede koje su stigle na račun Srbije, ne zato što se lično nečega plašim već da ne bih uvredio hrvatsku državu i narod“, a osvrnuo se i na aktuelnu retoriku bošnjačkih političara u BiH povodom prošlogodišnjeg napada na njega u Srebrenici.

„I ovoga puta prećutaću najteže uvrede, kao što nisam odgovorio ni kada je za naš narod rečeno da je šaka jada, a ne postoji teža uvreda koja može da se iznese sa tako visokog mesta… Neću da uvredim hrvatsku državu i narod, pa ni one koji nas danima ubeđuju da su moje naočare napale njihovo kamenje… Neću ni one koji idu tako daleko da kažu da sam sebe napao. Neka govori ko šta želi“, rekao je srpski premijer.

Prema Vučićevom mišljenju, poruke koje stižu iz Hrvatske nemaju veze sa izbornom kampanjom, „već sa kontinuiranom politikom koja se vodi protiv naše zemlje i naroda“. „Kod nas na izborima tema nisu bili Hrvatska i BiH. Neću ništa reći ni Milanoviću ni Plenkoviću. Neka rade šta žele. Super, ja sam kriv, samoubica po prirodi, samo ostavite Srbiju na miru, da možemo da se bavimo svojim poslom jer je za nas budućnost važnija od prošlosti“, kazao je predsednik Vlade.

Govoreći o činjenici da nije učestvovao na prošlonedeljnom skupu u Dubrovniku, Vučić je naveo da je imao „dvostruki poziv“ da dođe, ali da mu je „na pristojan način rečeno da ne dolazi“. „Želeo sam da idem i ne bih se ni po čemu osramotio, kao što se nisam osramotio ni u Srebrenici“, istakao je on.

Milanović ponovo prozvao Beograd

Bivši hrvatski premijer i lider SDP Zoran Milanović ponovo je prekjuče oštro kritikovao zvanični Beograd, uz ocenu da je HDZ prihvatljiv za „beogradsku čaršiju“. „Normalno da ljudima u Beogradu, koji su došli nakon Tadića, a došla je ekipa koja je u ratu odigrala monstruoznu ulogu, da im paše HDZ. Ako su oni partneri Evropi, moji nisu. Ne vidim razloga da se ljubakam s Tomom Grobarom i ovim Vučićem i to će tako biti. Čudi me HDZ, kao da su u nekom strahu. Srbi u Hrvatskoj velikom većinom glasaju za SDP“, smatra Milanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari