Brnabić bez odgovora ministrima kad će nova vlada 1Foto: . EPA/KOCA SULEJMANOVIC

Zamolila sam predsednika Srbije Aleksandra Vučića čim se vrati iz Brisela da u najkraćem roku razgovaramo i da se sa njim kao predsednikom najveće partije koja učestvuje u vlasti konsultujem u vezi sa personalnim rešenjima, rekla je premijerka Ana Brnabić najavljujući što skoriju rekonstrukciju vlade.

Ona je novinarima prilikom otvaranja prve Digitalne farme u Krivaji kod Bačke Palanke rekla i da u timu Vlade Srbije postoje određeni članovi kod kojih je lična sujeta prevelika i koji nisu dobri timski igrači.

Do kraja ovog meseca predsednica srpske vlade trebalo bi da otpočne analizu i presek rada svih ministara, nakon čega će biti poznato da li će predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću predložiti rekonstrukciju vlade i u kom obimu. U svakom slučaju, ukoliko rekonstrukcije bude, ona će sigurno biti završena pre izbora gradonačelnika Beograda, odnosno u narednih pedesetak dana, kaže pak izvor Danasa blizak Vladi Srbije.

Sagovornik Danasa kaže da ne zna na osnovu čega će premijerka analizirati rad ministara. Za razliku od ranijih godina kada su tadašnjem premijeru Aleksandru Vučiću ministri podnosili kompletne i sveobuhvatne izveštaje o radu, ovog puta su ti izveštaji izostali. „Izveštaje na kojima je Vučić insistirao, ovoga puta niko nije tražio. Doduše ministri izveštaje o radu svojih ministarstava podnose sporadično, kada od njih to neko traži ili kada su potrebni u sklopu nekog projekta“, navodi izvor Danasa i dodaje da na sednicama vlade do sada niko nije, pa ni premijerka, spomenuo smenu pojedinih ministara.

To, kaže naš sagovornik, jednom rečju nije bila tema razgovora. To potvrđuju i ministri. Ministar trgovine i lider SDPS Rasim Ljajić kaže za Danas da nema informacije da li će biti rekonstrukcije vlade, jer se o tome nije razgovaralo.

„Uvek sam pre za rekonstrukciju nego za izbore, ako im već nije vreme i ukoliko nema razloga za njihovo raspisivanje, a mislim da nema razloga za njihovo raspisivanje“, kaže Ljajić i dodaje da su rekonstrukcije gotovo redovna pojava i da se teško može naći vlada u Evropi koja je izdržala ceo mandat u istom sastavu.

„Ne bih se iznenadio da bude rekonstrukcije, ali ne znam ništa, ni kad će biti, ništa o personalnim rešenjima. Rekonstrukcija zavisi od vodeće stožerne stranke vladajuće koalicije – SNS, koja ima legitimno pravo da određuje ko će biti u vladi, da li će rekonstrukcije biti, jer SNS sama ima većinu. To zavisi i od premijerke koja vodi kabinet“, navodi Ljajić.

Upućeni sagovornik Danasa pak kaže i da se nedavno nakon sednice vlade dogodila jedna smešna situacija kada je ministar Milan Krkobabić na kraju pitao „kad će nova vlada“. Premijerka je počela da se pravda da je noćas dala izjavu Tanjugu i kako će sa Vučićem razgovarati o tome, jer joj je dosadilo da je stalno propituju o rekonstrukciji. Krkobabić je na to odgovorio „ma pitam kada će nova sednica vlade“, na šta su se svi nasmejali. Ukoliko se sprovede ideja o rekonstrukciji u delo, bez funkcije bi mogla da ostanu najmanje četiri ministra. Prema nezvaničnim najavama, izlaznim vratima su za sada najbliži prvi čovek finansija Dušan Vujović, Goran Knežević, Vladan Vukosavljević i po svemu sudeći i Vanja Udovičić. U drugoj grupi „rizika“ od gubitka fotelje su ministar zdravlja Zlatibor Lončar i Zorana Mihajlović, koja bi ostala vicepremijerka, ali bez resora saobraćaja i infrastrukture, i Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine.

„Dušan Vujović iz ličnih razloga nije zainteresovan da ostane na mestu ministra finansija, a slični su i razlozi Gorana Kneževića. Vladan Vukosavljević, ministar kulture, nije mnogo omiljen među članovima vlade i on je do sada bio u svakoj kombinaciji kada je reč o rekonstrukciji vlade. Afera u vezi s prebacivanjem 143 miliona dinara budžetskih para na fantomsku firmu „Evropske univerzitetske igre 2020″ podigla je veliku prašinu u Vladi Srbije, pa bi moglo da se postavi i pitanje odgovornosti ministra sporta i omladine Vanje Udovičića, ali i pitanje smene“, kaže sagovornik Danasa i dodaje da su ova kadrovska pomerana još u domenu stranačkih kalkulacija i glasina, ali niko u vladajućoj koaliciji i SNS ne isključuje mogućnost „seče“ u izvršnoj vlasti. Naprotiv. Svi su ubeđeni da će biti nastavljen običaj koji je uveo nekadašnji premijer i aktuelni predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je tom šok-terapijom unapređivao rad kabineta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari