Brnabić: Članstvo u CERN važno za dalji razvoj naše nauke 1Foto: Vlada Srbije

Predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić boravila je danas u Ženevi, u poseti Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja (CERN), zajedno sa ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Mladenom Šarčevićem.

Kako piše u saopštenju, CERN je najveća laboratorija za fiziku čestica na svetu, a naša delegacija imala je priliku da obiđe dva glavna eksperimenta ATLAS i CMS u kojima se vrši analiza sudaranje čestica.

Premijerka Brnabić sastala se sa generalnom direktorkom Fabiolom Đanoti (Fabiola Gianotti), sa kojom je razgovarala o jačanju saradnje institucija i naučnika iz Srbije sa CERN-om. U razgovoru sa generalnom direktorkom Đanoti, predsednica Vlade istakla je da je naša zemlja od 2012. pridruženi član CERN-a, trenutno jedina u regionu, i da od tada “pretenduje na stalno članstvo“.

Nadamo se da će prijem Srbije u stalno članstvo CERN biti potvrđen do kraja godine“, istakla je Brnabić u razgovoru, i dodala da spremnost Srbije da bude punopravna članica potvrđuju uspesi naših fakulteta i instituta koji su i danas značajan činilac u ovoj važnoj organizaciji.

Predsednica Vlade istakla je da su „ovakve posete, institucijama poput CERN-a, veoma važne i za popularizaciju nauke u Srbiji“.

Brnabić je naglasila da je obrazovanje jedan od ključnih prioriteta Vlade Srbije i da Vlada sada više ulaže u obrazovanje i nauku. „U naredne tri godine planirano je ulaganje više od 60 miliona evra u infrastrukturu i projekte kojima podstičemo primenjenu upotrebu savremene tehnologije i inovacija“, istakla je predsednica Vlade, i dodala da će se osnivanjem Fonda za nauku omogućiti konkurentno finansiranje nauke.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, potpisao je danas Memorandum o saradnji u edukaciji nastavnika iz Srbije. Brnabić i Šarčević sastali su se sa naučnicima iz Srbije koji rade u CERN-u, kao i sa srpskim nastavnicima koji su na obuci u ovoj organizaciji.

Tokom posete, ocenjeno je da će punopravno članstvo Srbije u CERN-u biti od ključnog značaja za dalji razvoj nauke i obrazovanja, povezivanje nauke i privrede i da će pozicionirati Srbiju kao zemlju koja ravnopravno odlučuje o najvažnijim svetskim pitanjima iz nauke, tehnologije i inovacija.

Saradnja sa CERN-om važna je za dalji razvoj nauke u Srbiji, pre svega zbog mogućnosti koju pruža naučnicima i studentima master i doktorskih studija sa fakulteta u Srbiji. Očekujemo da će Verokio projekat na kome radimo sa Institutom za fiziku i podrška drugim institutima, poput Vinče, značiti bolje prilike za naše naučnike“, naglasila je Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari