Brnabić: Digitalizacija najveći prioritet 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Digitalizacija je najveći prioritet Vlade Srbije, dosta je učinjeno, a postoje i planovi i znamo kako da se to unapredi i u narednim godinama, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić.

Ona je, posle susreta sa evropskom komesarkom za digitalno društvo i ekonomiju Marijom Gabrijel, rekla da je „generalno zadovoljna“ onim što je do sada urađeno u toj oblasti u relativno kratkom periodu, ali da se ne sme posustati.

Ne smemo da se uljuljkujemo da idemo pravim putem, treba bukvalno svaki dan da napredujemo. Moramo da nastavimo da idemo jednako brzo i još brže nego do sada, istakla je Brnabić.

Prema njenom mišljenju, digitalzacija društva i privrede u Srbiji je najveća šansa da zemlja postane konkurentnija i efikasnija, da se ima brži i održiviji ekonomski rast, a samim tim i veća plate, penzije i ulaganja u obrazovanje i zdravstvo.

Brnabić je ukazala da je prvi prioritet bila digitalizacija javne uprave, koja će pružati bolje usluge građanima i privredi, a istovremeno je elektronska uprava „moćan alat u borbi protiv korupcije“.

Povezali smo baze podataka državnih organa. Od 1. januara 2019. godine uvodimo potpune elektronske poreze na imovinu, da građani i plate elektronski i da imaju potpuno transparentan uvid, napomenula je ona.

Brnabić je najavila da će od 1. oktobra krenuti program poreskih podsticaja za preduzetništvo za sve slojeve društva, a posebno za mlade ljude koji prvi put osnivaju kompanije, zahvaljujući kojem će u prvoj godini poslovanja biti oslobođeni plaćanja poreza i doprinosa.

Gabrijel je ocenila da Srbija na polju digitalne transformacije ima priliku da postane lider u regionu i konstatovala da je impresionirana napretkom koji je zemlja učinila u toj oblasti.

Čvrsto sam uverena da bi digitalna agenda mogla da bude akcelerator evropske budućnosti Srbije, rekla je Gabrijel.

Ona je poručila da EU u digitalnoj agendi za region želi konkretne koristi i prednosti za građane, a jedna od neophodnih stvari je smanjenje cena rominga, oko čega su četiri zemlje već postigle sporazum, a razgovori sa ostalima se nastavljaju.

Gabrijel je naglasila da će EU, u kojoj roming tarife ne postoje, nastaviti da radi sa šest partnera u regionu na tehničkim aspektima procesa smanjenja cena.

Brnabić je, na pitanje o izdvajanju novca za lečenje bolesne dece u inostranstvu, potvrdila da je Vlada na jutrošnjoj sednici donela odluku da se da 250.000 evra i da će taj novac tokom dana biti uplaćen.

EU ulaže u nauku u Srbiji

Evropska unija (EU) će preuzeti finansiranje Naučno-tehnološkog parka u Beogradu za sledeću godinu u iznosu od milion i po evra, najavila je danas evropska komesarka za digitalno društvo i ekonomiju Marija Gabrijel posle obilaska te institucije.

Ona je podsetila da je Naučno-tehnološki park finansirala švajcarska vlada.

Gabrijel je rekla da su na osnovu grantova, koji su ranije dati, inovativna preduzeća postigla konkretne rezultate i dodala da je 17 kompanija uspelo da napravi dobit prodajom svojih proizvoda ili pružanjem usluga.

Gabrijel je, govoreći o Naučno-tehnološkom parku u Beogradu, istakla da je on sjajan pokazatelj uspeha Srbije u domenu inovacija, nauke i tehnologije.

„Drago mi je što sam ovde videla neke sjajne primere. Vi radite ne samo na idejama, već te ideje realizujete u stvarnosti. Videli smo kako sve te usluge mogu da pomognu građanima, poljoprivrednicima, da digitalizacija u stvarnosti pokaže da ima potencijal da pomogne kako tradicionalnim sektorima, tako i nekim novim, da se razvijaju i da to bude nešto što će nas dalje voditi u budućnost“, istakla je ona.

Premijerka Srbije Ana Brnabić zahvalila je EU na podršci i finansijskoj pomoći.

Ona je rekla da se svaki put kada dođe u Naučno-tehnološki park u Beogradu iznenadi stvarima koje tu vidi, novim kompanijama i idejama, kao i realizacijom tih ideja.

Brnabić je rekla da Vlada Srbije, u partnerstvu sa Evropskom investicionom bankom, i pomoću povoljnog kredita te banke, planira investiciju od 60 miliona evra u narednih nekoliko godina.

Ona je rekla da je planirano da se u Beogradu proširi Naučno-tehnološki park, izgradi nova zgrada Fakulteta organizacionih nauka i zgrada u okviru Instituta za fiziku, laboratorija za Elektrotehnički fakultet.

Prema njenim rečima, u Novom Sadu je u toku izgradnja Naučno-tehnološkog parka, a u narednih nekoliko nedelja bi trebalo da se postavi kamen temeljac za Naučno-tehnološki park u Nišu.

Brnabić je rekla da će se u Srbiji graditi i start-ap centri.

Ona je rekla da će više budžetskih sredstava biti ulagano u Inovacioni fond i izrazila nadu da će do kraja ove godine biti usvojen zakon koji previđa osnivanje Fonda za nauku.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je da Srbija godišnje iz IPA fondova dobija oko 200 miliona evra za različite projekte iz različitih oblasti, a „jedan važan deo je za start-ap preduzetništvo, sa fokusom na inovacione delatnosti“.

„Od 2013. godine do danas oko 24 miliona evra smo bespovratno iz evopskih fondova namenili za razvoj inovativnog preduzetništva, a 2016. godine smo uspeli da ispregovaramo 20 miliona evra bespovratno za start-ap mala i srednja preduzeća kroz grant šemu za povoljnije komercijalne kredite komercijalnih banaka“, rekla je Joksimović.

Joksimović je rekla da sada pregovaraju IPA paket 2018. i da za inovacionu delatnost očekuje značajniji paket sredstava iz EU od oko 7,5 miliona evra, dok će iz budžeta biti izdvojeno 2,5 miliona za ovu delatnost.

Direktor Fonda za inovacionu delatnost Ivan Rakonjac rekao je da je ovaj Fond od početka svog operativnog poslovanja 2011. godine korisnik IPA sredstava i da su zahvaljujući tim sredstvima razvili prve programe.

„Do sada smo od EU dobili 14,5 miliona evra“, rekao je Rakonjac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari