Brnabić dobila Orden Republike Srpske 1Foto: Vlada Srbije

Predsednica Republike Srpske (RS) Željka Cvijanvić ocenila je danas da su stabilne i jaka institucije osnova stabilne i jake RS, dok je premijerka Srbije Ana Brnabić, kojoj je uručen Orden RS na lenti, ocenila da odnosi Srbije i RS prevazilaze okvire bilateralne saradnje.

Uspeli smo da savladamo brojne prepreke, biće ih i budućnosti, ali verujem u snagu RS, građane i mudrost da savladavmo prepreke pred nama, rekla je Cvijanović uoči ceremonije dodele ordena povodom dana Republike Srpske.

Dan Republike proslavljamo u miru, uspeli smo da konstituišemo vlast, idemo dalje i obaveze koje imamo prema građanima biće izvršavane bez probleme, rekla je Cvijanović. Cvijanović je rekla da je RS svesna važnosti onih koji su je stvarali i da duguje neizmernu zahvalnosti onima koji su je gradili u miru u proteklih 27 godina. Cvijanović je uručila premijerski Srbije Ana Brnabić Orden RS na lenti za jačanje odnosa između Srbije i RS.

Brnabić je zahvalila na priznanju i ocenila da je to potvrda odgovorne politike Vlade i predsednika Srbije i podsetinik na obveze i dužnosti prema RS. Odnos Srbije i RS prevazilazi formalne okvire bilateralne saradnje i veći je i značajni od diplomatske i administrativne saradnje, rekla je Brnabić. Radi se o konkretnoj i stvarnoj brizi Srbije za opstanak i napredak RS, istakla je Brnabić.

Uz čestitke narodu RS, želim da posle Božića, kao najvećeg praznika mira, razumevanja i sreće, uđemo u novu godinu ne zaboravaljajući prošlost kako se ona ne bi ponovila, da se okrenemo budućnosti, saradnji, miru i brizi za generacije koje dolaze i da zbog njih pravimo drugačiji region, kazala je Brnabić. Brnabić je podsetila da se odnosi RS i Srbije ne grade samo na rečima, već na konkretnim projektima. Odlikovanje je podsticaj meni i celom mom timu za veći rad u korist srpskog naroda u RS, ali i građana druge nacionalnosti, rekla je ona. Među dobitnicima odlikovanja su i ambasador Rusije u BIH i naš proslavljeni košarkaš Dejan Bodiroga, koji je zahvalio na priznanju.

Gordi: Orden RS za premijerku Brnabić podseća na simboliku devedesetih

Brnabić dobila Orden Republike Srpske 2
Foto: N1

„Sadašnja retorika i simbolika više liči na retoriku i simboliku devedesetih nego što je to izgledalo u godinama neposredno posle rata. To govori o velikom neuspehu regionalne saradnje i izgradnje međusobnog razumevanja u regionu“ rekao je Erik Gordi, profesor političke sociologije i sociologije kulture na Londonskom univerzitetu.

Povod za njegovu ocenu bilo je uručivanje Ordena Republike Srpske premijerki Vlade Srbije Ani Brnabić koja je time stala rame uz rame sa prethodnim nosiocima, haškim osuđenicima Radovanom Karadžićem, Ratkom Mladićem, Biljanom Plavišić, Vojislavom Šešeljem…

Za britanskog profesora to pokazuje da su političari dosta odmakli od procesa pomirenja koji je otpočeo posle dvehiljadite godine.

„Slučaj Ane Brnabić je čudan, s obzirom na to da je ona u vreme ratova 90-ih bila gimnazijalka, dakle nema nikakve lične veze sa ratom. Pa ipak, kao funkcionerka ona je lako postala nosilac državne politike. Zanimljivo je da čitava ta mlađa generacija ( Brnabić, pa hrvatski premijer Plenković …) vrlo lako preuzela retoriku i političku simboliku iz 90-ih godina, a nisu morali. Jedno od većih razočaranja ovih godina je što vidimo da se nove generacije koje su sad došle na položaje ne razlikuju od prethodne koja je vodila ratove i činila zločine,“ rekao je Erik Gordi za Radio Slobodna Evropa.

Orden Republike Srpske na lenti je najviše odlikovanje koje se dodeljuje za izuzetne zasluge u razvoju međudržavne saradnje i doprinos državi i ustanovljen je usred rata u BIH, 1993. godine.

Predstavnici Bošnjaka u organima vlasti Republike Srpske izrazili su negodovanje zbog obeležavanja, kako navode, „neustavnog i diskriminirajućeg“ 9. januara kao Dana RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari