Brnabić: Elektronska uprava za smanjenje okrupcije 1Foto: FoNet/Vlada Srbije

Vlada Srbije posvećena je izgradnji sistema otvorenih podataka jer se na taj način smanjuje korupcija, povećava konkurentnost i transparentnost i jača poverenje između države, građana i privrede, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić u Tbilisiju.

Ana Brnabić je na petom globalnom samitu Partnerstva za otvorenu upravu (Open Government Partnership) rekla da je „elektronska uprava najbolji mehanizam za smanjenje korupcije“, saopšteno je iz Vlade.

Naglasivši da je digitalizacija jedan od ključnih prioriteta Vlade Srbije, pre svega u oblastima javne uprave, ekonomije i obrazovanja, Ana Brnabić je kazala da je Srbija u prethodnih godinu dana povećala broj usluga koje građani i privreda elektronskim putem mogu da dobiju od državnih institucija i administracije.

„Građani moraju da budu u fokusu javne administracije i da imaju najbolje i efikasne usluge“, rekla je premijerka.

Govoreći o konkretnim projektima, Brnabić je istakla da je među najvećim olakšicama za građane i privredu koje je Srbija uvela, sistem elektronske razmene dokumenata između državnih institucija i da je, zahvaljujući tom sistemu u prvoj godini, građanima ušteđeno više od 500.000 sati čekanja u redovima.

Ana Brnabić je navela da je Srbija uvela informacioni sistem „eBeba“, koji omogućava elektronsku prijavu za upis u matične knjige, prebivalište, zdravstveno osiguranje, kao i podnošenje zahteva za roditeljski dodatak već u porodilištu, za svega 15 minuta.

Ona je istakla i da je uvedena automatska overa zdravstvenih kartica, servis eRecept i pokrenuta platforma eSud koja omogućava i advokatima i građanima da sudski postupak vode u potpunosti elektronski.

Ana Brnabić je kazala je da Srbija nastavlja da radi na unapređenju eUsluga i povećanju svesti građana o olakšicama koje takav vid servisa omogućava.

„Ključ u tom procesu je promena svesti javne administracije, da mora biti u službi građana“, istakla je predsednica Vlade.

Na samitu Partnerstva za otvorenu upravu, koji je otvorio premijer Gruzije Mamuk Bahtadze, učestvuju predstavnici iz više od 90 zemalja sveta i predstavljeni su rezultati postignuti uvođenjem koncepta otvorene uprave, u poboljšanju elektronskih usluga za građane, digitalizaciji i smanjenju korupcije.

Predsednica Vlade Srbije govorila je na centralnom panelu na kome su učestvovali i predsednik Šri Lanke i premijer Kirgistana, piše u saopštenju

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari