Brnabić garantuje da priznanje Kosova neće biti uslov za EU 1Foto: EPA/ KOCA SULEJMANOVIĆ

Rešenje situacije sa Kosovom je potrebno zbog stabilnosti u regionu i sigurnosti građana i to mora biti kompromis, a bilo bi „ludo“ smatrati da će Srbija samo priznati nezavisnost Kosova, izjavila je u Sofiji premijerka Ana Brnabić.

Ona je istakl da rešenje mora biti kompromis „u kojem će svi izgubiti i svi dobiti“.

Brnabić je odbacila tvrde da je priznanje nezavisnosti Kosova uslov Srbiji za članstvo u EU, podsećajući i da pet članica EU to nije učinilo.

To nikada nije bio uslov i garantujem da to nikada neće biti uslov, ali se traži normalizacija odnosa, rekla je Brnabić.

Ona je navela da iz EU govorre da je potrebna normalizacija, jer ne žele da uvoze nestabilnosti i podsetila da je Evropska komisija statusno neutralna po pitanju Kosova jer predstavlja i Španiju, Kipar, Slovačku koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

Brnabić je rekla da je o Kosovu razgovarala i sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovim kome je uputila poziv da krajem juna poseti Srbiju.

Srbija je imala jedno od istaknutijih mesta na samitu u Sofiji juče, da se to nastavilo i danas, a tome je doprineo Borisov, rekla je ona

Govoreći o samitu EU-Zapadni Balkan u Sofiji, Ana Brnabić je ocenila da je Bugarska postigla to da fokus njenog predsedavanja EU bude Zapadni Balkan.

Brnabić je rekla da je ovim samitom Zapadni Balkan na agenda evropskim lidera i da treba učiniti sve da to ostane i „goruća tema“ za Austriju kao sledećeg predsedavajućeg EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari