Brnabić i Betel: Srbija i Zapadni Balkan ključni za mir u Evropi 1Foto: Tviter/ Ana Brnabić

Premijerka Srbije Ana Brnabić izrazila je danas zahvalnost Luksemburgu na podršci politici proširenja Evropske unije i zamolila premijera Gzavijea Betela da i on lično i njegova zemlja nastave takvu politiku.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora sa srpskom premijerkom Betel je rekao da je Luksemburg dugoročni partner Srbiji u nastojanju da postane članica EU, istakavši da Srbija treba da nastavi reforme u pravosuđu, vladavini prava i slobodi medija.

„I mi i vi treba da uradimo naše domaće zadatke, baš kao što smo rekli ranije“, dodao je.

Premijer Luksemburga rekao je da Srbija „kao i čitav Zapadni Balkan, ima ključnu ulogu u održanju stabilnosti i mira u Evropi“ i ukazao da je „zato važno da se dođe do kompromisa“ sa Kosovom.

„Mir ne može da se shvati kao nešto što se podrazumeva i zato je sporazum Srbije i Kosova važan za vaše građane i za očuvanje mira. Zato je važno da se dođe do kompromisa“, rekao je Betel.

Brnabić je rekla da je agenda proširenja EU važna ne samo za mir i prosperitet na Balkanu, već i u čitavoj Evropi.

„Vlada Srbije radi po toj agendi i želim da zahvalim na podršci do sada, jer je Luksemburg jedna od zemlja koja nam je pružala najsnažniju podršku. Ta zemlja poštuje nastojanja Evropske unije da se ne radi o prijemu zemalja samo radi proširenja granica Unije“, rekla je predsednica Vlade.

Zapadni Balkan je, okružen članicama Unije i zato je, kako je istakla, važno da se poštuje agenda Unije jer dugoročni mir i stabilnost treba da dolaze sa Zapadnog Balkana.

„Nastavićemo sa reformama, moramo da ojačamo našu ekonomiju i da naša administracija radi bolje“, rekla je Brnabić dodajući da će Srbija nastaviti da radi i na jačanju regionalne stabilnosti i saradnje „jer bez stabilnog i predvidljivog regiona nema ni stabilne i predvidljive Srbije“.

Brnabić je izrazila zadovoljstvo zbog toga što Srbija i Luksemburg dele iste vizije kada je reč o četvrtoj tehnološkoj revoluciji.

Brnabić je danas počela dvodnevnu posetu Luksemburgu. Posle svečanog dočeka koji joj je priredio Gzavije Betel usledili su sastanci na kojima su teme bilateralni odnosi, evropske integracije i odnos Evropske unije i Zapadnog Balkana, prenela je RTS.

Brnabić će tokom dvodnevne posete prisustvovati seminaru koji organizuju Startap centar Privredne komore Luksemburga, gde će digitalizacija i razmena iskustva u oblasti IKT-a biti jedna od tema u fokusu, a biće i potpisan Memorandum o razumevanju izmedju Privredne komore Luksemburga i Privredne komore Srbije.

Tokom posete planirano je da se premijerka sastane i sa velikim vojvodom Anrijem i predsednikom Parlamenta Fernandom Etšenom. Premijerka Srbije će, takodje, prisustvovati svečanoj ceremoniji povodom 75 godina od oslobođenja Luksemburga u Drugom svetskom ratu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari