Brnabić i Orban u Subotici na zajedničkoj sednici vlada Srbije i Mađarske 1FoNet/Vlada/Slobodan Miljević

Premijeri Mađarske i Srbije Viktor Orban i Ana Brnabić, sastali su se danas u Subotici na zajednicčkoj sednici dve vlade tokom koje će biti potpisano 11 bilateralnih sporazuma i jedan memorandum.

Brnabić je uoči početka sastanka rekla da između Srbije i Mađarske nema otvorenih političkih pitajna.

Ona je dodala da su od poslednjeg susreta dvoje zvaničnika pokrenute ideje o ulaganjnu Mađarske i van Vojvodine.

„Dve kompanije počele su gradnju fabrike za preradu voća u Arilju, što je investicija od 7,5 miliona evra. To pokazuje da je mađarska strana izašla u susret našim molbama da njihove investicije u Srbiji idu i van Vojvodine“, rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima, Mađarska je više puta pokazala da je među najvažnijim partnerima Srbije.

Ona je objasnila da je u 2018. godini robna razmena dve zemlje dostigla 1,7 milijardi evra, što je rast od 15 odsto u odnosu na 2017. godnu.

Ministar policije Srbije Nebojša Stefanović sastao se sa mađarskim resornim ministrom Šandorom Pinterom sa kojim je razgovarao o  zajedničkom delovanju dva ministarstva kako bi se umanjile gužve na graničnim prelazima.

„Ovo je bitno u letnjoj turističkoj sezoni“, rekao je Stefanović i dodao da će se istovremeno raditi i na povećanju bezbednosti građana.

Ministarka za infrastrukturu i saobraćaj Zorana Mihajlović je nakon razgovora sa resornim ministrom iz Mađarske izjavila novinarima da se intenzivno radi na pronalaženju rešenja za gužve na graničnim prelazima.

„Ovo je jedna od bitnijih tema, ali smo razgovarali i o obnovi pruge Segedin-Subotica, kao i o rečnom saobraćaju na Tisi“, rekla je Mihajlović nakon sastanka.

Nakon zajedničke sednice dve vlada premijeri će dati izjave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari