Brnabić i Palmer: Kompromis je osnov budućeg sporazuma Beograda i Prištine 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas putem video veze sa visokim američkim zvaničnikom Metjuom Palmerom o situaciji u regionu, dijalogu Beograda i Prištine, o bilateralnim odnosima i američkim investicijama u Srbiji.

Palmer, zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD i specijalni predstavnik Stejt departmenta za Zapadni Balkan, rekao je da Vašington podržava dijalog Beograda i Prištine uz posredstvo EU i dodao da očekuje da će ti pregovori ubrzo biti nastavljeni, saopštila je Vlada Srbije.

Ukazao je, kako se navodi, na važnost sprovodjenja Briselskog sporazuma, ocenivši da ne treba krenuti ispočetka jer su već sprovedeni mnogi segmenti tog dogovora, koji se odnose na poboljšanje života gradjana.

Palmer je naveo da je kompromis osnova ne samo dijaloga, već i budućeg sporazuma dve strane, navodi se u saopštenju.

Brnabić je rekla da će Beograd ostati posvećen dijalogu i da je spreman za njegov nastavak, ali i da će nastaviti da insistira na potpunoj implementaciji dosadašnjih sporazuma, dodaje se.

Po pitanju evrointegracija, Brnabić je navela da je Srbija prihvatila novu metodologiju u pristupnim pregovorima sa EU i da očekuje pozitivne signale iz Brisela, piše u saopštenju.

Palmer je kazao da Srbija može da računa na podršku SAD na evropskom putu, i ocenio, kako se navodi, da je Beograd ostvario napredak u evrointegracijama i reformama, pre svega u domenu ekonomije.

Naveo je da je prevashodni interes SAD stabilnost i bezbednost Zapadnog Balkana i pohvalio, kako se navodi, konstruktivnu ulogu Srbije u regionalnim inicijativama poput „malog Šengena“.

Brnabić je rekla da je Srbija posvećena unapredjenju odnosa sa susedima i da je tokom pandemije korona virusa doprinos saradnji sa zemljama u regionu „posebno bio vidljiv kroz upućivanje vakcina, humanitarne i medicinske pomoći“, dodaje se u saopštenju.

Ona je kazala da je unapređenje saradnje sa SAD u svim oblastima jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije.

Sagovornici su razgovarali i o mogućnostima povećanja ekonomske saradnje i američkih investicija na srpskom tržištu, i ocenili da su kompanije iz SAD koje posluju u Srbiji zadovoljne postojećim uslovima, navodi se u saopštenju.

Palmer je pohvalio, kako se dodaje, „pozitivan trend“ imunizacije stanovništva u Srbiji i zahvalio za uspešno sprovedenu vakcinaciju službenika ambasade SAD u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari