Brnabić: Malog za funkciju ministra preporučuje iskustvo i znanje 1FoNet/Zoran Mrđa

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je Sinišu Malog za mesto ministra finanansija, pre svega, preporučio uspeh u rešavanju ogromnih finansijskih i razvojnih problema Beograda, koje je nasledio kada je preuzeo mesto gradonačelnika 2014. godine.

Ona je rekla da je Mali preuzeo grad koji je imao 1,11 milijardi evra duga, 14 milijardi dinara neplaćenih obaveza i rekordni budžetski deficit od 20,25 odsto.

Govoreći o današnjoj situaciji u Beogradu, Brnabić je navela da je dug prepolovljen, isplaćene su sve obaveze, a deficit je smanjen za četiri puta.

Ona je podsetila da je Beograd u oktobru 2016. prvi put dobio kreditni rejting i navela da je to izuzetno značajno u privlačenju stranih investicija i za predvidivost poslovanja domaćih investitora.

„Ono što Malog, pre svega, preporučuje za ministra finansija je to što je Beograd danas stabilna lokalna samouprava i daleko najveća investiciona destinacija u ovom delu Evrope“, kazala je Brnabić.

Podsetila je da je za vreme mandata Malog u Beogradu sprovedena konsolidacija javnih i javno-komunalnih preuzeća, koja su od minusa od dve milijarde dinara došla do neto dobiti od deset milijardi dinara.

Brnabić je rekla i da je pokrenut ozbiljan investicioni ciklus, pa su u poslednje četiri godine izdate građevinske dozvole za više od dva miliona kvadratnih metara.

Premijerka je podsetila i da su u mandatu Malog u Beogradu pokrenuti veliki investicioni projekti, od kojih su najznačajniji „Beograd na vodi“ i hotel „Hilton“, a otvorena je i robna kuća „Ikea“.

„To što je Švedska u Beogradu pokazuje da se Srbija uspešno bori sa korupcijom i da ima transparentno poslovanje“, ocenila je Brnabić.

Navela je i da je, zahvaljujući odgovornom vođenju gradske kase, Beograd ušao u veliki investicioni ciklus kako bi se poboljšao kvalitet života njegovih stanovnika, a kao primere je navela rekonstrukciju Slavije i velike saobraćajnice poput Bulevara oslobođenja i Ruzveltove.

Železnička stanica „Prokop“ je, kako je navela, posle 40 godina počela sa radom, otvoren je Pupinov most na Dunavu i počeli su radovi na pretvaranju centra grada u pešačku zonu.

Mali je pokazao da je timski igrač, da se ne plaši napornog rada, da se ne plaši kritike, da ne odustaje zbog izmišljenih afera i da se ne plaši teških odluka, kazala je Brnabić i zaključila da je zbog svega što je navela on najbolji kandidat za ministra finansija.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je Srbija danas stabilna, bezbedna država i da je pokazala da nijedan strani faktor ni na koji način ne može da utiče na politiku koju vodi Vlada Srbije, predsednik Republike i Narodna skupština.

„Danas je, zahvaljujući ogromnim ulaganjima i u Vojsku, i u policiju bezbednost i predsednika Republike i mislim svih članova Vlade Srbije na zavidnom nivou. To naravno ne zavisi samo od nas i naše Vojske, policije i bezbednosnih službi, ali koliko možemo mi smo Srbiju podigli na jedan zavidan nivo bezbednosti“, rekla je Brnabić odgovarajući predsedniku Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju.

Ona je rekla da je danas Srbija nezavisna, stabilna, bezbedna država. Prema njenim rečima, budući ministar finansija ima dva osnovna zadatka i da je prvi da zadrži finansijsku disciplinu.

„Da uradi sve da zadržimo trenutno stanje u budžetu i odgovorno trošenje“, rekla je Brnabić.  Drugi zadatak ministra finsnija je da se stvore uslovi za mnogo brži i dinamičniji ekonomski rast, mnogo brži rast BDP.

„Sinišino iskustvo iz privrede je ono što njemu daje pravi miks njegovih veština između znanja, finansija i privrede“, rekla je Brnabić.

Siniša Mali biće novi ministar finansija umesto dosadašnjeg ministra finansija Dušana Vujovića, koji se povukao sa funkcije iz ličnih razloga.

Premijerka je ranije navela da Malog za novu finkciju kandiduje ono što je i navedeno u biografiji dostavljenoj poslanicima – uspeo je da od 2013. do sada kao gradonačelnik prepolovi dug prestonice i započne mnoge investicione projekte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari