Brnabić: Ministar spoljnih poslova nikada se neće baviti Kosovom 1Foto: Tviter

Teško mi je da razumem poslaniče zašto vi mislite da je ministar spoljnih poslova nadležan da govori o Kosovu i Metohiji?

Razumem ja to dovoljno zašto vi mislite da ministar spoljnih poslova treba da govori o Kosovu i Metohiji, ali u ovoj Vladi ministar spoljnih poslova neće govoriti o Kosovu i Metohiji. Ima drugih ministara koji se bave Kosovom i Metohijom koja je autonomna pokrajina u okviru Republike Srbije”, rekla je  danas u Skupštini Srbije premijerka Ana Brnabić, odgovarajući na primedbu poslanika Nove stranke Zorana Živkovića da na žalost nema kome da postavi pitanje o dešavanjima u Kosovskoj Mitrovici, jer u skupštinskoj sali nema ministara pravde, odbrane, policije i inostranih poslova.

Spoljna politika Srbije nikada nije bila jasnija nego danas, poručila je  premijerka i istakla da je naš strateški cilj EU, te da se Srbija neće, a nema, kaže, ni potrebe odreći tradicionalnih prijateljstava i onih koji donose ekonomsku korist.

„Potrebno je da imamo održiviji i dinamičniji rast. Zato moramo da sarađujemo sa Rusijom, Kinom, Indijom, SAD, Arapskim Emiratima“, precizirala je Brnabić i dodala da je to najbolja politika koja se dosta razlikuje od politika iz prethodnog perioda kada su srpski zvaničnici različito pričali u zavisnosti od toga gde pričaju.

„Ako ste u Vašingtonu imate jednu priču, ako ste u Moskvi drugu, i ako ste u Briselu treću priču. Van ova tri centra niste nigde drugde bili“, rekla je premijerka, a  Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije ukazala je da je izgrađen Nacrt strategije nacionalne bezbednosti, u koju su uključeni svi spoljnopolitički orijentiri koji se odnose na bezbednost i usklađivanje.

Ona je navela i da je nacrt zakona o spoljnim poslovima urađen i da veruje da će u najskorije vreme biti predmet debate u parlamentu.

“Ne postoji strategija spoljne politike. Ona je definisana kroz dokumenta nacionalne strategije bezbednosti i zakon o spoljnim poslovima”, poručila je Joksimovićeva, napominjući da se Živković nije dobro pripremio i da ako mu nešto nije jasno uvek može da pita ministre.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari