Brnabić: Nova Evropska komisija daje razloga za optimizam 1Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Rimu da je na sastanku Centralnoevropske inicijative (CEI) ispoljena jasna opredeljenost za nastavak agende proširenja EU koje ostaje jedan od glavnih prioriteta nove Evropske komisije i dat jasan signal da put Srbije ka EU mora biti ubrzan.

Posle samita CEI i razgovora sa novim evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhejijem, Brnabić je novinarima rekla da je sa novom Evropskom komisijom „došla nova energija koja daje razloga za optimizam“ .

„Nova metodologija proširenja može ići samo u smeru mnogo brže dinamike i mnogo jasnijih uslova koji se stavljaju pred zemlje koje žele da postanu članice EU i mnogo veće predvidljivosti i jasnijih signala za zemlje kakva je Srbija koja je daleko došla u pregovorima sa EU i čiji ekonomski rezultati jasno daju sliku jedne stabilne zemlje koja može samo da doprinese stabilnosti i jačini i EU i koja je i u smislu reforme javne uprave i vladavine prava na pravom putu da postane članica“, rekla je srpska premijerka.

Brnabić je izrazila očekivanje da će novu metodologiju proširenja, odnosno sprovođenje reformi pratiti mnogo veća finansijska sredstva od EU za zemlje koje su na putu učlanjenja.

„Velika zahvalnost predsedniku (Francuske Emanuelu) Makronu, koliko god on bio izložen kritikama, koji je rekao nešto sa čim se svi slažemo, a to je da će zemlje Zapadnog Balkana, uključujući i Srbiju, biti zadvoljnije nekim jasnijim signalom od EU… da, kada vi implementirate reforme i idete u pravcu EU i pridruživanja, uz otvaranje i zatvaranje poglavlja dobijate mnogo jasnijih signala u smislu finansijskih sredstava koja su vam dostupna od EU, da isprate sve te reforme kao i infrastrukturne projekte, ekonomski razvoj i ekonomsku saradnju sa EU“, navela je.

Prema njenim rečima na sastanku CEI, zemlje koje su članice EU, nedvosmisleno su ocenile da je odluka da se ne otvore pristupni pregovori sa Albanijom i Severnom Makedonijom istorijska greška.

Kada je reč o novoj metodologiji proširenja EU koja treba da bude predstavljena do kraja januara 2020. i o tome kako će ona uticati na dinamiku pregovora Srbije i EU, „dat je jasan signal da ta dinamika mora biti mnogo drugačija, da otvaranje i zatvaranje poglavlja i put Srbije mora biti ubrzan“, dodala je.

Brnabić je rekla da je sa Varhejijem razgovarala i o uslovima  za izbore, o tome šta je urađeno i kakvi su danas ti uslovi u odnosu na 2012. godinu.

Sa italijanskim premijerom Đuzepeom Konteom Brnabić je, kako je rekla razgovarala o „veoma dobrim ekonomskim i političkim vezama“ i održavanju četvrte zajedničke sednice dve vlade 2020, na kojoj će biti reči o konkrtetnim projektima saradnje.

Među učesnicima Samita CEI na kom se razgovaralo o značaju evropskih integracija, ekonomskoj i privrednoj saradnji, kao i o poslovnim prilikama u regionu bili su i premijeri Albanije Edi Rama, Hrvatske Andrej Plenković, Crne Gore Dušan Marković i Severne Makedonije Zoran Zaev i šef diplomatije Slovenije Miro Cerar.

Centralno-evropska inicijativa pokrenuta je 1989, a danas okuplja 17 članica – Albanija, Belorusija, BiH, Bugarska, Hrvatska, Češka, Italija, Mađarska, Severna Makedonija, Moldavija, Poljska, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Srbija, Ukrajina i Crna Gora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari