Brnabić o "non-pejperu": Nećemo komentarisati dokumenta čiji se autori ne znaju 1Foto: Beta

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas u Skupštini Srbije da neće komentarisati nijedan „non pejper“, pa ni najnoviji nazvan „rusko-nemačkim“.

U tom dokimentu se navodno predviđa vraćanje Kosova u sastav Srbije na 99 godina, uz vraćanje kontigenta vojnika Srbije na Kosovo u skladu sa rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244. iz 1999. godine.

Brnabić je rekla da ni ona, niti iko iz državne vlasti neće govoriti o neformalnim dokumentima koje razne strane objavljuju iz različitih interesa, a čiji se autori ne znaju, čak i kada su blagonakloni prema Srbiji.

„Šta god da uradimo, mislim da bismo otkrili neke karte koje ne želimo da otkrijemo u ovom trenutku“, rekla je Brnabić odgovarajući na pitanja poslanika Vladana Glišića.

Brnabić je rekla da su i Vlada i vrh države protiv promene granica jer bi to otvorilo pitanje regionalne stabilnosti.

„Nama je stabilnost veoma važna zato što sve ovo što smo do sada uspeli od fiskalnih reformi od 2014. godine, transformacije naše ekonomije, pokretanja naše privrede, može da opstane i dalje raste samo ukoliko imamo stabilan region“, rekla je Brnabić dodajući da je to od životne važnosti i za državu, i za građane.

Poslanik Jedinstvene Srbije Života Starčević danas je tokom postavljanja poslaničkog pitanja vređao potpredsednicu Stranke slobode i pravde Mariniku Tepić, komentarišući njen današnji tvit o tome kada će se tužilaštvo oglasiti o optužbama protiv Dragana Markovića.

Usvojene izmene zakona o ličnoj karti i akcizama i zakon o poslovnoj tajni

Skupština Srbije usvojila je izmene Zakona o akcizama, izmene i dopune Zakona o ličnoj karti i Zakon o zaštiti poslovne tajne.

Izmene Zakona o akcizama usvojene su u cilju harmonizacije akcizne politike alkoholnih pića sa propisima Evropske unije.

Poslanici su usvojili i izmene Zakona o ličnoj karti, kojim se pojednostavljuje procedura za građane koji izgube taj dokument, jer umesto objavljivanja u Službenom glasniku i plaćanja takse, to ubuduće mogu da urade preko portala Ministarstva unutrašnjih poslova.

Usvojen je i Zakon o zaštiti poslovne tajne, čime je uređena pravna zaštita poslovne tajne od nezakonitog pribavljanja, korišćenja i otkrivanja, što je u skladu sa odgovarajućim direktivama EU.

Tokom glasanja nije bilo ni uzdržanih ni protiv, za prvi zakon glasalo je 198 prisutnih, a za drugi 199 poslanika, a za treći im se pridružio još jedan kolega, pa je za Zakon o zaštiti poslovne tajne glasalo 200 poslanika.

Danas je završeno redovno prolećno zasedanje Skupštine Srbije, a predsednik Skupštine Ivica Dačić rekao je da je tokom zasedanja bilo 108 tačaka dnevnog reda. On je poslanicima poručio da će i u narednom periodu nastaviti da rade kroz vanredna zasedanja i da je na sednici 8. juna na dnevnom redu predlog za promenu Ustava, posle čega će uslediti pisanje amandmana, uz podsećanje da je za usvajanje predloga za promenu Ustava potrebna dvotrećinska većina.

„Što ne sumnjam da će biti“, poručio je Dačić.

Redovno zasedanje završeno je izvođenjem himne Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari