Brnabić o počasnom letačkom znaku Vulinu: Pitajte u Vojsci, ne dodeljujem ja to 1Foto: Beta/AP

Premijerka Srbije, Ana Brnabić, izjavila je danas da ona nije „prava adresa“ za odgovor na pitanje o tome da li je ministar odbrane Aleksandar Vulin zaslužio da mu povodom Dana roda avijacije, bude dodeljen počasni letački znak.

Upitana zbog čega je Vulinu dodeljeno to priznanje, iako nije služio pun vojni rok i zašto se nastavlja sa praksom po kojoj je i Draganu Šutanovcu dodeljen pilotski znak dok je bio ministar odbrane, premijerka je rekla da odgovor na to pitanje treba tražiti od stručnih ljudi iz Vojske Srbije.

„Manje sam nego stručna što se tiče vojnih stvari, tako da nisam prava adresa za odgovor na to pitanje. Morate da pitate ljude iz Vojske koji su stručniji od mene“, rekla je Brnabić na konferenciji za novinare u Beogradu.

U petak je komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO Vojske Srbije, general-major Duško Žarković, uručio ministru Vulinu počasni letački znak pilota za doprinos razvoju, opremanju i unapređenju operativnih sposobnosti tog roda oružanih snaga što je izazvalo kritike u javnosti.

Priznanje „Diploma instruktora letenja sa zlatnim letačkim znakom“, koje se dodeljuje vrhunski oposobljenim pilotima RV i PVO, ustanovljeno je 1967. godine, povodom 25. godišnjice osnivanja RV i PVO.

Prva takva diploma i prvi zlatni letački znak dodeljeni su vrhovnom komandantu oružanih snaga SFRJ, maršalu Jugoslavije Josipu Brozu Titu u znak zahvalnosti za brigu o razvoju RV i PVO.

Tada je odlučeno da se to visoko priznanje dodeljuje najboljim pilotima RV i PVO koji su „zalaganjem, požrtvovanjem i majstorstvom letača, podigli poziv pilota na najviši nivo“ i zato su primer ostalima.

U znak priznanja i uspomene na posetu jedinicama i ustanovama Ratnog vazduhoplovstva i Protivvazdušne odbrane, zlatni letački znak dodeljen je i jednom broju komandanata stranih armija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari