Brnabić: Očekujem otvaranje poglavlja Devet i zatvaranje najmanje tri 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da očekuje da Srbija sutra otvori poglavlje devet u pregovorima sa EU koje se odnosi na finansijske usluge, a da je zemlja blizu zatvaranja još najmanje tri poglavlja.

„Čini mi se da će to biti jedino poglavlje koje će biti otvoreno sutra, EU je u ovom trenutku u specifičnoj situaciji, ne samo zbog svojih internih izazova i reformi već zato što nisu formirani evropska komisija i evropski parlament i zbog toga je ovo dobra vest za Srbiju“ rekla je Brnabić.

Ona je navela da će sa ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović razgovarati da se stavi veći fokus na zatvranje poglavlja.

„Ako ima, nadam se već 17 otvorenih poglavlja i više od dva privremeno zatvorena to je dosta dobar uspeh u ovom trenutku kada se EU suočava sa problemima“, navela je Branbić.

Istakla je da će Srbija nastaviti da radi na reformama kao što je radila i odmah nakon što je predstavljen izveštaj o napretku Evropske komisije.

Premijerka je izrazila zadovoljstvo što je Srbija u rekordnom roku uspela da se skine sa liste međunarodnog tela za suzbijanje pranja novca Financial Action Task Force (FATF) i izrazila zahvalnost svima koji su radili na tome.

Dodala je da je sada Srbija zemlja koja je primer za FATF kako reforme brzo i efikasno mogu da se sprovedu zbog čega su pozvani njeni predstavnici da svojim iskustvima u menjanju zakona i institucija govore na njihovim konferencijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari