Brnabić: Odnosi sa Rusijom u usponu 1Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Ekonomska saradnja Srbije i Rusije je u usponu, naročito u oblasti energetike, a neophodno je ubuduće staviti akcenat i na projekte koji se tiču infrastrukture, saobraćaja i poljoprivrede, zaključeno je na današnjem sastanku premijerke Ane Brnabić i ministra inostranih poslova Rusije Sergeja Lavrova.

Brnabić je zahvalila Lavrovu na principijelnom stavu o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i podršci koju Rusija pruža Beogradu u dijalogu sa Prištinom.

Šef ruske diplomatije smatra da je neophodno da Priština pristupi punoj implemenatciji Briselskog sporazuma, pre svega formiranju Zajednice srpskih opština.

Premijerka je u razgovoru najavila konačan završetak radova na Hramu Svetog Save i njegovo svečano otvaranje 2019. godine, kojem će prisustovati i predstavnici Rusije.

Kako se navodi u saopšternju Vlade, Lavrov je rekao da je emotivno doživeo jutrošnju posetu Hramu Svetog Save, gde je prisustvovao svečanom predstavljanju mozaika u kupoli.

Poseban potencijal Brnabić je prepoznala u saradnji na polju inovacionih tehnologija, nauke i obrazovanja, dok je u kulturnoj saradnji premijerka najavila čvršću saradnju u oblasti filmske industrije i koprodukciju za snimanje filma o Nikoli Tesli u narednoj godini, stoji u saopštenju. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari