Brnabić: Razgovori sa Prištinom će biti sve teži 1Foto: Kabinet premijerke

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić više od 80 odsto vremena investira u pronalazak kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije, ali je za kompromis potrebno najmanje dvoje, a u ovom slučaju ima više činilaca, ocenila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić.

Brnabić je, na pitanje da li se posle dogovora oko imena Makedonije pojačavaju pritisci na Beograd da se pitanje Kosova reši, rekla da je Priština sama rekla da nema svoju spoljnu politiku, već je njena spoljna politika – spoljna politika SAD.

Prema njenim rečima, SAD su taj partner sa kojima se isto mora videti kakav je taj dugoročni kompromis, kao i sa Briselom koji je garant primene Briselskog sporazuma, a koji više od pet godina nije primenjen.

Kada je Brisel počeo da pritiska Prištinu da primeni sporazum i deo o Zajednici srpskih opština, Priština je rekla da to nije naročito važno, naglasila je Brnabić.

Vi imate Srbiju i predsednika Srbija koji ulaže ogromne napore, ogromnu hrabrost da izađe iz zone komfora da bismo pokazali da je Srbija spremna na kompromis, ali ako nemamo drugu stranu koja je dovoljno odgovorna da primeni ono što su dogovorili i potpisali, onda ne znam kako hoćemo da razgovaramo o bilo kom drugom kompromisu, ukazala je Brnabić.

Verujem da će biti jako teški razgovori u budćnosti i biće sve teži dok se Briselski sporazum ne primeni, naglasila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari