Brnabić: Šansa Srbije u četvrtoj industrijskoj revoluciji 1Foto: FoNet/Kostadin Kamenov

Predsednica Vlade Ana Brnabić rekla je danas na Međunarodnoj konferenciji rada u Ženevi da tehnologija može da bude moćan pokretač jednakosti i da četvrta industrijska revolucija predstavlja veliku šansu za zemlje kao što je Srbija da sustignu razvijeni svet.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je danas na Međunarodnoj konferenciji rada u Ženevi da tehnologija može da bude moćan pokretač jednakosti i da četvrta industrijska revolucija predstavlja veliku šansu za zemlje kao što je Srbija da sustignu razvijeni svet.

Brnabić je rekla da je optimista uprkos svim izazovima koje donosi četvrta industrijska revolucija, da je važno da se dobro pripremimo i suočimo sa današnjim izazovima kako bismo u budućnosti imali bolje poslove.

Ona je navela da Vlada Srbije izdvaja više od 100 miliona evra za investicije u nučno-tehnološke prkove, istraživačke institute i startapove. “Time želimo da podstaknemo raznovrsnu privredu zasnovanu na znanju, inovcijama, kreativnosti i preduzetništvu”, naglasila je Brnabić.

Istakla je da je Srbija u proteklih pet godina sprovela teške i neophodne reforme i ostvarila makroekonomsku stabilnost, unapredila poslovno okruženje i smanjila nezaposlenost, ali je primetila da se Srbija, kao i druge zemlje regiona i Evropske unije, suočava sa visokom stopom nezaposlenosti mladih. Brnabić je predočila da je u Srbiji u proteklih pet godina povećana prosečna plata i minimalna zarada za 35 odsto.

Govorila je i o izazovima koje nameću četvrta industrijska revolucija i digitalizacija, sa kojima se suočavaju sve zemlje “Trenutna tehnološka revolucija donosi do sada neviđene promene u načinu života i rada koje se odvijaju neviđenim tempom”, rekla je Brnabić i dodala da će ova revolucija, “kao nijedna ranije, zameniti poslove koje obavljaju ljudi”. Promene će se ogledati u tome da više neće postojati poslovi za ceo život, da je obrazovanje koje je fokusirano na pripremu za jednu profesiju već zastarelo, pa će morati da se menjaju zakoni o radu kako bi odražavali stvarnost modernog radnog mesta.

“Prema Svetskom ekonomskom forumu, deca koja su sada u osnovnoj školi radiće poslove koji trenutno ne postoje”, rekla je Brnabić. Premijerka je poručila da je dužnost lidera da učine sve što je u njihovoj moći da pripreme građane za promene, a ključne oblasti su obrazovanje i kreativnost. “Nužno je da ulažemo u obrazovanje koje uči decu kako da misle, a ne šta da misle”, poručila je Brnabić.

Ona je dodala da Srbija reformiše svoj obrazovni sistem i uvodi veštine koje će biti potrebne narednim generacijama za uspeh i napredak. Tako su kodiranje i programiranje uvedeni kao obavezni predmeti u osnovnoj školi, obezbeđen je siguran pristup internetu, a povećan je broj specijalizovnih časova informatike u srednjim školama, rekla je Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari