Brnabić: Srbija snažno posvećena evropskom putu 1Foto: Beta/SLOBODAN MILJEVIC

Srbija je snažno posvećena evropskom putu i vrednostima na kojima se temelji Evropska unija, ocenila je premijerka Ana Brnabić u razgovoru sa generalnim direktorom za susedsku politiku i pregovore o proširenju Evropske komisije Kristijanom Danijelsonom.

Prema njenim rečima, postoji dovoljno snage i spremnosti da se započete reforme sprovedu do kraja, kako bi država imala nezavisno pravosuđe, jake institucije, definisanu medijsku scenu i kako bi se efikasno borila protiv korupcije i organizovanog kriminala, što su ujedno i značajni izazovi, ali i okosnica vrednosti Evropske unije.

Kako se navodi u saopštenju, Brnabić je navela da je reforma javne uprave jedan od prioriteta Vlade, bez kojeg nema ni ekonomskog, ni socijalnog razvoja. Ona je objasnila da je fokus reforme na eUpravi i elektronskim uslugama koje su način da se poveća transparentnost rada javnih službenika, smanji korupcija i poveća efikasnost, ali i da se pojednostavi komunikacija građana i državne administracije.

Kada je reč o evrointegracijama, Danijelson je istakao da je Srbija napravila veliki naredak na putu ka Evropskoj uniji i da je uloga Komisije da našoj zemlji pruži podršku kako bi napori u reformama bili što efikasniji, pre svega u usklađivanju i primeni propisa i standarda u poglavljima 23 i 24, koja se tiču vladavine prava i pravosuđa.

Zvaničnik Evropske komisije pohvalio je postignute ekonomske reforme, ali i doprinos koji Srbija pruža stabilnosti u regionu svojim incijativama za regionalnu saradnju, naročito kroz različite infrastrukturne projekte.

Predsednica vlade poručila je da je neophodno da Priština implementira već postignute sporazume i povuče protivpravne odluke, kao što je uvođenje taksi na robu iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine, što je ujedno i preduslov za nastavak razgovora i postizanje kompromisnog i trajnog rešenja. Brnabić je još jednom naglasila da uvođenjem taksi Priština krši CEFTA sporazum ugrožavajući time ekonomsku stabilnost ne samo Srbije, već i čitavog regiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari