Brnabić: Srbija zemlja sa najvećim rastom IT sektora u Evropi 1Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Londonu da je Srbija zemlja sa najvećim rastom sektora informacionih tehnologija (IT) u Evropi.

Izvoz IT sektora bio nešto veći od 1,4 milijarde evra. To je ključni pokretač naše transformacije i rasta u budućnosti, rekla je Ana Brnabić na skupu Evropske banke za obnovu i razvoj, posvećenom Zapadnom Balkanu.

Ana Brnabić je iznela podatak da je vrednost direktnih stranih investicija u Srbiji lane iznosila rekordnih 3,8 milijardi evra, u odnosu na 3,5 milijardi iz prethodne i 2,8 milijardi iz 2017. godine.

Interes investitora za Srbiju dramatično raste, što se prenosi na stalno povećanje bruto domaćeg proizvoda (BDP). Ove godine je predviđen rast BDP od četiri odsto. Lane je ta projekcija bila 3,5 odsto, ali je ostvareno 4,2 odsto, izjavila je Ana Brnabić.

Prema njenim rečima, Srbija je prošle godine ponovo bila svetski lider u privlačenju direktnih svetskih investicija. To pokazuje šta je sve proteklih godina dobro urađeno u smislu sprovođenja makroekonomskih i fiskalnih reformi.

Uložili smo mnogo vremena, novca i drugih sredstava u izgradnju povoljnijeg poslovnog okruženja, izjavila je Brnabić.

Ona je navela da se Srbija za proteklih pet godina pomerila za 49 mesta naviše na listi povoljnog poslovnog okruženja Svetske banke i da sada zauzima 44. poziciju.

Još smo bolje rangirani po indeksu ljudskog kapitala Svetske banke, koji se odnosi na ljudske resurse, rekla je Ana Brnabić.

Ona je izjavila da je Srbija sa Albanijom i Severnom Makedonijom pokrenula ključnu inicijativu „Mini Šengen“, vezanu za potpunu slobodu kretanja robe, usluga, novca i ljudi na Zapadnom Balkanu.

Nadamo se da će se uskoro pridružiti i drugi, jer to može doprineti da budemo predstavljeni kao jedinstveno tržište i mesto koje nudi drugačiju budućnost omladini na Balkanu, rekla je Ana Brnabić.

Govoreći o izazovima na političkom nivou, ona je konstatovala da su oni možda posledica činjenice da je evropska perspektiva regiona pomalo izgubljena, pošto Albanija i Severna Makedonija nisu dobile zeleno svetlo za početak pregovora o pridruženju Evropskoj uniji.

Nadam se da će ta odluka uskoro biti promenjena, što je važno za ceo region. Priština je uvela taksu od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine, što nije dobar znak za regionalnu trgovinu, izjavila je Ana Brnabić i izrazila nadu da će kosovski premijer Aljbin Kurti razmotriti tu odluku.

Brnabić: Srbija za unapređenje saradnje s Velikom Britanijom posle Bregzita

Premijerka Srbije Ana Brnabić je danas na sastanku u Londonu s britanskim ministrom odbrane Benom Volasom „zaključila da je Srbija opredeljena za dalje unapređenje saradnje sa Ujedinjenim Kraljevstvom u svim oblastima nakon izlaska te države iz Evropske unije“, piše u saopštenju objavljenom u Beogradu.

Premijerka je u tom razgovoru istakla da je „Srbija opredeljena za jačanje sveukupnih odnosa, posebno političkog dijaloga na najvišem nivou“ i rekla: „Očekujemo da premijer Boris Džonson poseti Srbiju ove godine“.

Brnabić i ministar odbrane Volas saglasili su se da je saradnja u oblasti odbrane veoma razvijena, pre svega vojnoobrazovna i vojnomedicinska.

Pošto se na sastanku razgovaralo i o jačanju privredne saradnje, Vlada Srbije u saopštenju navodi da je Velika Britanija na drugom mestu uvoznika usluga iz Srbije pošto je za 11 meseci prošle godine izvoz usluga iz Srbije u Veliku Britaniju iznosio 552 miliona evra, a uvoz 274 miliona.

Izvoz usluga informacionih i komunikacionih tehnologija iz Srbije u Veliku Britaniju za 11 meseci 2019. godine imao je vrednost 139 miliona evra, a uvoz 54 miliona.

Poslednjih godina beleži se i rast spoljnotrgovinske razmene, dodala je Vlada Srbije, ne iznoseći podatke i o tome.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari