Brnabić sutra u Ženevi na svečanosti prijema Srbije u CERN 1Foto: Beta / Slobodan Miljević

Premijerka Srbije Ana Brnabić prisustvovaće sutra u Ženevi svečanosti podizanja zastave Srbije povodom pristupanja zemlje u punopravno članstvo u Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja (CERN), saopštila je Vlada Srbije.

Tom događaju će prisustvovati i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

Na svečanosti će pored premijerke Srbije govoriti i generalna direktorka CERN-a Fabiola Đanoti (Fabiola Gianotti) i predsednica Saveta te organizacije Ursula Basler (Ursula Bassler).

Posle njihovog obraćanja predviđeno je podizanje srpske zastave na platou gde se nalaze zastave svih država članica CERN-a.

Srbija je u martu 2019. godine postala 23. članica CERN-a, nakon što je ta organizacija primila formalnu potvrdu UNESKO da je Srbija pristupila konvenciji CERN-a.

„Da je naša zemlja spremna za punopravno članstvo pokazali su brojni uspesi naših fakulteta i instituta koji su i danas značajan činilac u ovoj važnoj organizaciji, kao i ulaganje Vlade Srbije od više od 90 miliona evra u naučnu i inovacionu infrastrukturu, kao i osnivanje Fonda za nauku čime se omogućava konkurentno finansiranje i povećava ulaganje u nauku“, navodi se u saopštenju Vlade.

Ocenjenje da je punopravno članstvo od velikog značaja za dalji razvoj nauke i unapređenje obrazovanja u Srbiji, i pozicioniraće Srbiju kao zemlju koja ravnopravno odlučuje o najvažnijim pitanjima iz nauke, tehnologije i inovacija.

Na eksperimentima u CERN-u učestvuje značajan broj istraživača iz Srbije. Trenutno je u toj organizaciji registrovano 85 istraživača iz Srbije, među kojima su i studenti doktorskih i master studija koji studiraju na fakultetima u Srbiji.

CERN predstavlja najveću laboratoriju za fiziku elementarnih čestica na svetu, sa nekoliko akceleratora čestica, od kojih je najveći kružni LHC (Veliki hadronski sudarač) čija je dužina 27 kilometara i prostire se ispod Francusko-Švajcarske granice kod Ženeve.

Organizacija je osnovana 1954. godine, a među 12 evropskih država osnivača nalazila se i bivša Federativna Narodna Republika Jugoslavija. U CERN-u je zaposleno 2.500 naučnika, a širom sveta ima 12.000 saradnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari