Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

„Ne bih se dalje uplitala u te note, zato što mislim da nas međusobne note uvode u ‘vrzino kolo’ u kome mi gubimo jasnu sliku o tome šta se desilo. A desilo se to da je naša delegacija, naši mladi kadeti, išli da odaju počast žrtvama u Jasenovcu, jednom od najvećih stratišta tokom Drugog svetskog rata u Evropi“, rekla je Brnabić novinarima u Luksemburgu.

Dodala je da to nije sukob između Beograda i Zagreba odnosno Srbije i Hrvatske.

„Ovo je sukob između fašizma i antifašizma“, rekla je ona.

Podsetimo, Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske je saopštilo da je ambasadorka Srbije u Zagrebu Mira Nikolić odbila da primi protestnu notu Hrvatske zbog „pokušaja nenajavljenog i nezakonitog ulaska pripadnika Vojske Republike Srbije“ u Hrvatsku.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije (MSP) je tim povodom saopštilo da je ambasadorka Srbije u Zagrebu imala zakazan sastanak na inicijativu MSP kako bi predala protestnu notu. Kako je saopšteno, predstavnici hrvatskog ministarstva odbili su da prime notu Srbije, želeći da uruče svoju notu, koju je ambasadorka Srbije odbila da primi.

Delegaciji Vojske Srbije sprečena je da uđe u Hrvatsku, gde se zaputila na obeleževanje dana Jasenovačkih novomučenika.

Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je da je poseta bila najavljena, a da su u prtaljagu bile zvanične uniforme što je, kako kažu, dozvoljeno i u skladu sa pravilima službe.

Posle ovog događaja, usledile su međusobne optužbe srpske i hrvatske strane, koja tvrdi da je postupila kao ozbiljna država.

 

Povezani tekstovi