Brnabić u petak u Moskvi potpisuje sporazum o slobodnoj trgovini 1Foto: Beta (Arhiva)

Premijerka Srbije Ana Brnabić potvrdila je danas da će u petak, 25. oktobra, u Moskvi potpisati Sporazum o slobodnoj trgovini sa ekonomskom Evroazijskoj unijom.

Ona se, na marginama posete Japanu, gde je prisustvovala zvaničnoj ceremoniji krunisanja cara Naruhita, sastala sa predsednikom Jermenije Armenom Sarkisijanom, predsedavajućim Evroazijske unije, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Premijerka je posebno istakla da je sa jermenskim predsednikom razgovarala o obostranoj „strasti“, a to su informacione tehnologije, nauka, istraživanje i razvoj i digitalizacija.

„Sastali smo se da proverimo šta smo uradili sa obe strane, nakon skorašnje posete predsednika Sarkisijana Beogradu. Počeli smo već da tražimo prostor za našu ambasadu u Jermeniji, a radimo i na našem obećanju jermenskoj strani, a to je ukidanje viza za njihove građane, što će potvrditi naše partnerstvo“, rekla je Brnabić.

Govoreći o svečanosti krunisanja cara Naruhita, na koju je došlo 2.600 gostiju iz celog sveta, ona je navela da je „ceremonija je izgledala impresivno, potpuno drugačije nego što mi možemo da vidimo u Evropi“.

Na nju je najveći utisak ostavilo to koliko tradicija znači za jednu zemlju i koliko ona odredjuje identitet jedne zemlje.

„Razmišljala sam tokom ceremonije koliko mi je drago da se i Srbija, naša vlada i predsednik, ponovo vraćaju svojoj tradiciji. Tradicija jeste identitet, jačina jedne zemlje, a promene koje sprovodimo su ono što će odredjivati našu budućnost“, rekla je Brnabić.

Ona je istakla da je sve bilo veoma dobro organizovano i da se od japanskog protokola može mnogo toga naučiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari