Brnabić: Uzeti u obzir pozicije oba naroda 1Foto: Fonet /Zoran Mrđa

Rešenje, za kosovsko pitanje, „mora uzeti u obzir pozicije oba naroda,“ rekla je danas premijerka Srbije Ana Brnabić.

Premijerka je rekla da je Srbija spremna da u rešavanju problema učestvuje na zreo i odgovoran način, ali Srbija neće priznati postojanje druge države na sopstvenoj teritoriji, rekla je Brnabić, na međunarodnoj naučnoj konferenciji Kosovo i Metohija: Sui generis ili presedan u međunarodnim odnosim.

„Sadašnje stanje je neodrživo i neophodno je tragati za nekim novim, možda i sasvim unikatnim rešenjem kako bi se u ovom delu Evrope uspostavila trajna stabilnosti i mir,“ izjavila je ona. Uverena sam da je to moguće, ukoliko među najuticajnijim subjektima u međunarodnoj zajednici bude postojao interes da ishod bude takav, naglasila je Brnabić. Ona je rekla da se „sukob srpskog i albanskog naroda na Zapadnom Balkanu ne može rešavati tako što će jednoj strani biti pružena podrška za svaki zahtev, koliko goda on bio nerazuman, a od druge strane očekivati da pogne glavu i pristane na svako nametnuto rešenje“.
Brnabić je rekla da oni koji veruju da se jednostranom secesijom političke oligarhije u Prištini završava istorija na Balkanu, ne znaju ništa ni o istoriji ni o Balkanu.
Zastave i politička uređenja su se u Prištini u proteklom veku menjale više od deset puta, rekla je Brnabić, dodajući da ništa od toga nije dovelo do rešenja problema.

Konferenciju su organizovali Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Institut za međunarodnu politiku i privredu iz Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari