Brnabić: Ne treba prejudicirati odluke nadležnih tela o saradnji Telekoma i Telenora 1Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je danas da ni ona, niti organizacije civilnog društva, ne treba da prejudiciraju odluke nadležnih tela u Srbiji i međunarodnih institucija o saradnji Telekoma i Telenora, uz napomenu da nisu prodata autorska prava novinske agencije Tanjug.

Ako želimo društvo vladavine prava, evropsko drustvo, hajde da sačekamo nadležne institucije daju svoj sud. SBB grupa, koja je pokrenula priču, je sarađivala sa Telenorom, pa nije bila ovakva hajka, rekla je Brnabić u onlajn debati sa članicama Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji.

Ona je odgovarala na pitanja Maje Stojanović iz Građanskih inicijativa, koja je ukazala na kršenje odredbi Medijske strategije, a koje se, između ostalog, tiču saradnje Telekoma i Telenora ili Tanjuga.

Telekom mora da radi u svom interesu i države koja je delom vlasnik, ali treba da se oglasi Komisija za zaštitu konkurencije, međunarodne organizacije, kojima su se ove kompanije obratile, rekla je Brnabić.

Nemojte da prejudiciramo rešenja, ako se stalno pozivamo i verujemo u vladavinu prava, rekla je Brnabić i istakla i da je netačno da su prodata autorska prava Tanjuga.

Ona je navela da je 11. decembra potpisan ugovor o iskorišćenju imovinskih prava na period od 10 godina, čime vlasnik autorskih prava koje je Tanjug sticao ostaje država, a korisnik ih je zakupio na 10 godina.

Brnabić je rekla da je u toku postupak o zaključenju ugovora o pokretnim stvarima koje je Tanjug koristio, što je završna faza procesa i preduslov za brisanje Tanjuga iz Registra medija.

Kao premijerka dala sam sve od sebe kada je reč o saradnji sa organizacijama civilnog društva, a nije baš da mi se pružena ruka vratila, ali to nije ni važno, rekla je Brnabić.

Više učesnica NKEU je tražilo komentar od premijerke o izmenama Zakona o slobnodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Brnabić je rekla da se konsultovala sa saradnicima i da će zamoliti da se NKEU uključi u radnu grupu za izmenu zakona, „pa da zajedno to završimo i krenemo zajedno u javnu raspravu“.

Brnabić: Vladavina prava jedan od prioriteta vlade u tekućem mandatu

Brnabić je poručila da će vladavina prava biti jedan od tri prioriteta vlade koju vodi u tekućem mandatu, najavljujući da će toj temi posvetiti pažnju kao što je ranije činila sa procesom digitalizacije i reforme obrazovanja.

Čini mi se da smo tako počeli mandat, dobar start u prvih 100 dana rada, rekla je Brnabić u onlajn debati sa Nacionalnim konventom o Evropskoj uniji (NKEU).

Kada je reč o temi medija, Ana Branbić je podsetila da je završen i usvojen Akcioni plan za primenu Medijske strategije i osnovane dve radne grupe – za praćenje primene Medijske stratgeije i druga koja se bavi zaštitom i bezbednosti novinara.

Kao premijerka, dodala je ona, jednom mesečno se sastajem sa članovima Radne grupe za zaštitu i bezbednost novinara, a ovog meseca bi trebalo da se vidimo 26. februara.

Verujem da ćemo do tada imati dogovor o otvaranju SOS linije za sve novinare da prijave uvrede, pretnje, drugo da napravimo portal na kojoj će postojati svi podaci o toj problematici i treće da zajedno sa zaštitnikom građana napravimo jedinstvenu listu, a ne da imamo po dve ili tri, rekla je Brnabić.

Brnabić je, govoreći o temi pravosuđa, rekla da su u parlament poslali inicijative za izmenu Ustava, ali da je i pored zelenog svetla Venecijanske komisije, resorna ministarka Maja Popović odlučila da sa predsednicom Društva sudije Srbije Snežanom Bjelogrlić nastavi dijalog na tu temu.

Ono što je ogroman problem, efikasnost pravosuđa je ono što opterećuje i građane i privredu, rekla je Brnabić i naglasila da je ministarka Popović navela da se planiraju izmene Zakona o parničnom postupku.

Na predlog Visokog saveta sudstva, gledamo gde je potrebno zaposliti dodatne ljude u sudovima, navela je ona i podsetila da je do 9. aprila otvoren tender Delegacije EU za izradu jedinstvenog informacionog sistema za pravosuđe.

Kada je reč o borbi protiv koprucije, Brnabić je rekla da bi do kraja februara trebalo da dobije rezultate rada četiri regionalna suda, odnosno odeljenja za suzbijanje korupcije i kriminala, koji su počeli da rade 1. marta 2018. godine.

Brnabić je rekla da je zainteresovana da čuje koje su to primedbe organizacija civilnog društva na izmene Zakona o dostupnosti infomacijama od javnog značaja, dodajući da se dosta kasni sa usvajanjem tog i Zakona o zaštitniku građana.

Koordinatorka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji Nataša Dragojlović rekla je da je Programski savet NKEU posebno zainteresovan za izmene Zakona od dostupnosti infomacija, jer bez tog zakona ne mogu da rade.

Dragojlović je istakla da bi članice tog tela od premijerke volele da čuju šta su ključne prereke Vladi Srbije u ispunjavanju onih obaveza koje je sama navela u svom ekspozeu i koje su preuzete u ime svih građana u ostvarivanju cilja priključivanja Uniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari