Brnabić: Za povratnike iz dijaspore smanjenje poreza za imovinu i brža nostrifikacija diploma 1Foto: Beta/SLOBODAN MILJEVIC

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je danas da je vlada posvećena tome da se građani Srbije koji su otišli u inostranstvo ohrabre da se vraćaju u zemlju, kao i sprečavanju iseljavanja, za šta su poslednjih godinu dana preuzeti i konkretni koraci.

Brnabić je u Skupštini Srbije rekla da je deo mera za ohrabrivanje povratnika smanjenje oporezivanja njihove imovine, tako da će onaj koji je u inostranstvu živeo i radio do deset godina moći će da u zemlju unese do 20.000 evra bez oporezivanja, dok za one koji su van zemlje proveli više od deset godina neće biti ograničenja za unos imovine bez poreza.

„Ako je neko bio u inostranstvu pet, sedam ili deset godina sigurno je da će imati veću imovinu i neće se osećati pozvano da se vrati ako mu se oporezuje imovina. Zato smo u poslednjih 12 meseci izmenili poreski tretman, tako da za one koji su u inostranstvu proveli više od deset godina nema limita za imovinu“, kazala je Brnabić.

Ona je rekla da je drugi ogroman problem na čijem je rešavanju proteklih godinu dana radila Vlada i nostrifikacija diploma, koja je do sada bila „netransparentan proces koji je mogao da traje u nedogled“.

„Vlada je usvojila predlog zakona koji je poslat u Skupštinu gde smo skratili vreme za nostrifikaciju diploma sa 90 na 60 dana. Za 500 najboljih univerziteta sa tri najprestiznije liste predviđena je nostrifikacija diploma u roku od osam dana“, rekla je Brnabić.

Ona je rekla i da će predavanje papira za nostrifikaciju diploma od 1. januara biti moguće i elektronskim putem.

Brnabić je rekla da je Vlada Srbija pokrenula program „Tačka povratka“ za zaustavljanje odlaska građana Srbije iz zemlje, odnosno povratak onih koji žele da se vrate.

„Iz „Tačke povratka“ će proizaći osnivanje Agencije za cirkulare migracije, koji će se baviti samo onima koji hoće da se vrate u zemlju“, rekla je Brnabić i dodala da će povratnici iz inostranstva toj agenciji moći da se obrate za najrazličitije praktične informacije i uputstva, od toga gde da izvade zdravstvenu knjižicu ili ličnu kartu, do informacija o tržištu rada.

Ona je rekla i da je poslednja velika stvar za ohrabrivanje onih koji žele da se vrate u Srbiju izmena finansijskih zakona koji se ticu poreza za građane tako da su kompanije, koje od 1. januara zaposle povratnika koji ima platu najmanje tri puta veću od prosečne, oslobođene plaćanja dela poreza i doprinosa u narednih 5 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari