Brnabić zahvalila Lajčaku na pomoći u traženju rešenja između Beograda i Prištine 1Foto: EU Info centar

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je da danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom.

Premijerka Brnabić naglasila je da je Srbija uvek posvećena razgovoru i da je spremna za skoriji nastavak dijaloga Beograda i Prištine pod okriljem Evropske unije, naglašavajući da naša zemlja ceni sve napore Unije u rešavanju ovog veoma važnog pitanja.

Govoreći o spoljnopolitičkoj orijentaciji zemlje, premijerka je istakla da je prva poruka predsednika Republike Aleksandra Vučića posle završenih parlamentarnih izbora, ubrzavanje evropskog puta Srbije i reformskih procesa.

Specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak očekuje da će se razgovori nastaviti već u julu i da je namera da se radi na ostvarivanju napretka i postizanju konačnog i sveobuhvatnog dogovora Beograda i Prištine. On je potvrdio da će Evropska unija insistirati na implementaciji svih ranijih dogovora. Lajčak, kako je objasnio, dijalog vidi kao platformu za rešavanje svih otvorenih pitanja.

Brnabić zahvalila Lajčaku na pomoći u traženju rešenja između Beograda i Prištine 2
Foto: EU Info centar

Predstavnik Evropske unije istakao je da je spremnost Unije da posreduje u razgovorima Beograda i Prištine značajan pokazatelj važnosti regiona Zapadnog Balkana, a njegova stabilnost, prosperitet i evropska perspektiva, visoko na agendi Evropske unije.

Predsednica vlade ocenila je spremnost da u agendi dijaloga bude implementacija dogovoroneg iz Briselskog sporazuma, kao pozitivan signal i nadu da će se dijalog nastaviti u dobroj veri.

Brnabić je zahvalila Miroslavu Lajčaku za spremnost i posvećenost da se u potpunosti angažuje i pomogne Beogradu i Prištini u pronalaženju trajnog rešenja, ističući da će evropski put Srbije i nastavak reformi, kao i saradnja u regionu biti prioritet i narednoj vladi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari