Bujaju političke ambicije doslovno svih 1Foto: Medija centar

Levijatan će izaći na parlamentarne i lokalne izbore u „petnaestak opština“, saopštio je juče Pavle Bihali, predsednik ovog udruženja. Slogan će im biti „Pravo na život“, a osnove programa su „zaštita životinja i nejači“.

Na izbore će izaći samostalno jer ih, kako je obrazložio Bihali, „ne interesuju ni koalicije, ni stranke, ni pozicija, ni opozicija“. „Obećavamo da ćemo javno prokazivati zlostavljače“, rekao je Bihali.

Iako na zvaničnom sajtu sebe opisuju kao „samoodrživi i nezavisni pokret nastao kao posledica sistemskog problema i nesprovođenja Zakona o zaštiti životinja“, mnogi u javnosti tvrde da se borba protiv zlostavljanja životinja koristi kao paravan iza koga se krije ekstremizam.

Amblem u vidu boksera sa šiljcima („bokser“ je vrsta hladnog oružja za blisku borbu koje se stavlja na ili u šaku kako bi pojačao učinak udarca), tetovirani „rukavi“ članova pokreta, fotografije sa „fantomkama“ i upućivanje pretnji na mrežama, nisu jedino što čini Levijatan kontroverznim udruženjem.

Pavle Bihali i Aleksandar Buhanac, vođe Levijatana, privedeni su u novembru 2018. godine zbog pretnji na internetu jednom azilu za pse.

Vođa zabranjenog neonacističkog Nacionalnog stroja, Goran Davidović Firer, po nedavnom povratku u Srbiju posle poništavanja presude za izazivanje verske, rasne i nacionalne mržnje, na Tviteru je objavio sliku sa Pavlom Bihalijem, uz komentar „sa dobrim ljudima i velikim rodoljubima“.

Aleksandar Olenik, predsednik GDF-a, za Danas ocenjuje da je izlazak Levijatana na izbore još jedan rezultat dalje klerikalizacije i nacionalizacije našeg društva i države.

Do toga je došlo delovanjem vlade, odnosno SNS, zatim crkve, i drugih nacionalističkih krugova koji su potpomognuti ruskom spoljnom politikom, tvrdi Olenik.

– Ako ovako nastavimo, u svim vlastima na svim nivoima imaćemo predstavnike militantnih, nacionalističkih i klerofašističkih organizacija, što nije dobro, jer ćemo na taj način da uništimo i društvo i državu. Zbog toga sve druge građanske i demokratske snage trebaju da izađu na izbore i da umesto takvih kao što je Levijatan, na svim nivoima vlasti, budu predstavnici građanske i demokratske Srbije, poput Evropskog bloka – naglašava Olenik, čiji GDF je u Evropskom bloku.

Pavle Grbović, član Predsedništva PSG-a, poručuje da je, kako kaže, „prolećna rasprodaja dostojanstva države Srbije u vidu cenzusa od tri procenta“ dovela do bujanja političkih ambicija doslovno svakakvih organizacija. Prema njegovim rečima, pored prilično neuspešnog pokušaja da se prikrije nepobitna činjenica nepostojanja izbora u Srbiji, ovakvi slučajevi predstavljaju najuspešnije primere odumiranja institucija.

– Umesto da se Ustavni sud pozabavi pitanjima rada pojedinih organizacija poput Srpske desnice, njima i raznim „šešeljima“ i „firerima“ se daje šansa da budu predstavnici građana. S druge strane, ovo je i pokušaj podilaženja ega onog dela opozicije koji će učestvovati u izbornom procesu. Cilj je da oni poveruju da u stvari učestvuju u plemenitoj borbi protiv fašizma, ne primećujući da su deo iste predstave u kojoj ima mesta za kuce, mace, prase, ptice preletačice, samoproglašene političke magarce i sve to na jednoj političkoj „Farmi“ u kojoj će reagovanjem na zvonce potvrđivati vladavinu onih koji su u tim uslovima jednakiji od drugih – ističe Grbović za Danas.

Za Radomira Lazovića, aktivistu inicijative Ne davimo Beograd, najava da će Levijatan učestvovati u izbornoj trci predstavlja još jedan dokaz da su predstojeći izbori lažni. On navodi da režim sada otvara karte i sve te brojne organizacije koje je instalirao za različite prljave poslove želi da prikaže kao izbornu mogućnost.

– Zanimljivo je da ih ima sa svih strana, što dodatno treba da nam pokaže u kojoj meri je naša država kontrolisana od strane naprednjaka – kaže Lazović za naš list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari