Bulatović: U toku finalni razgovori o priključenju SZS-u 1Foto: Fonet / Aleksandar Levajković

Razgovori o ulasku ZEP Zeleni u Savez za Srbiju su u toku i očekujem da će u narednih nekoliko dana naše priključenje toj opozicionoj koaliciji biti i ozvaničeno – kaže za Danas prvi čovek „Zelenih“ Dejan Bulatović, koji je donedavno obavljao funkciju potpredsednik Građanskog bloka 381, drugog pola na domaćoj opozicionoj sceni.

Bulatović otkriva da je dobio zeleno svetlo Predsedništva stranke na čijem je čelu za ulazak Savez, jer je pomenuti partijski organ doneo zaključak da je to najbolji način da daju doprinos jačanju opozicionog fronta. Prema njegovim rečima, prednost SZS-a je to što okuplja opozicione partije u zajedničku kolonu, uz mogućnost da svaka od njih sačuva sopstvene karakteristike.

– U ovakvom trenutku, ideološka razmimoilaženja ne smeju da budu glavna tema kada je u pitanju opozicija. Prosto, mi moramo da se okupimo kako bismo na kraju srušili režim Aleksandra Vučića. Sve drugo bi predstavljalo razvodnjavanje opozicione scene i sprečavalo bi mogućnost ostvarenja krajnjeg cilja, koji se ogleda u smeni aktuelne vlasti – ukazuje Bulatović.

Upitan da li smatra da će Zelena ekološka partija – Zeleni naići na veće razumevanje za sopstveni program i predloge u Savezu za Srbiju koji predvodi Dragan Đilas nego što je to bio slučaj u GB381, gde su imali potpredsedničko mesto i bili jedan od osnivača, Bulatović odgovara potvrdno. Prema njegovom viđenju, ideje i program „Zelenih“ u Savezu će dobiti mnogo više na značenju jer će, kada zvanično postanu članica SZS-a, iza njih stajati 15 političkih organizacija.

On podseća da se u programu Saveza od 30 tačaka dve odnose na zaštitu životne sredine i GMO hranu, te tvrdi da će po tim pitanjima „Zeleni“ dati najveći doprinos. Na kraju, Bulatović zaključuje da će buduće delovanje stranke čiji je lider imati mnogo veću težinu u Savezu za Srbiju od one koju je imalo u GB381.

ZEP Zeleni su nedavno odlučili da istupe iz GB381 zbog, kako su saopštili, „nerazumevanja sa jednom od članica te opozicione koalicije“. Izvor Danasa iz Bloka tada je naveo da su se Bulatović i lider PSG-a Saša Janković „sukobili zbog Saveza za Srbiju“, što su iz PSG-a dan kasnije demantovali, uz poruku da je reč o „fejk njuzu“ (lažnoj vesti). Bulatović je prethodnih nekoliko meseci učestvovao na protestima koje je organizovao Saša Janković. Takođe je predstavljen i kao osnivač GB 381 koji je inicirao Janković i čak je saopšteno da je Janković izabran i za člana Predsedništva „Zelenih“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari