Direktorka Srednje muzičke škole potvrdila Čankove reči: Nenad Čanak Foto: FoNet TV FoNet

„Dačićevo lutanje u spoljnoj politici lako je uočljivo i na primeru Venecuele. Umesto da podrži stav evropskih zemalja, koje su od predsednika Venecuele Nikolasa Madura tražile raspisivanje fer i slobodnih izbora, ministar se opredelio za podršku stavu Rusije“, naveo je Čanak u pisanoj izjavi.

Čanak je naveo da se Dačić „opredelio za floskule o prijateljstvu naših zemalja“, umesto da javnosti Srbije odgovori na pitanje „zašto podržava uzurpatora Madura, koji je vlasti lišio parlament u kojem je izgubio većinu, a imenovao sebi lojalnu ustavotvornu skupštinu“.

Kako je kazao, ministar Dačić je pomenuo i „navodnu podršku LSV nezavisnosti Katalonije“.

„Delegacija LSV bila je u Kataloniji da bi pratila demokratičnost referendumskog procesa, koji se, nažalost, završio masovnim kršenjem ljudskih prava i držanjem političkih zatvorenika u Španiji. Ne želimo da zatvaramo oči pred očitim i masovnim kršenjima ljudskih prava, ma gde se ono događalo“, dodao je Čanak.

Prema njegovim rečima, LSV želi da „Venecuela ne doživi sudbinu Balkana“.

„Tamošnje gaženje institucija uvodi tu zemlju u dalju eskalaciju sukoba, kako smo imali nesreću da vidimo na prostoru bivše Jugoslavije. Od ministra Dačića očekujemo da radi ono što mu Ustav i zakoni nalažu, a to je da svuda i na svakom mestu štiti interese države Srbije i ustavne principe na kojima je ona (barem deklarativno) zasnovana“, dodao je Čanak.

Povezani tekstovi