Čanak osudio zatvorske kazne za katalonske političare 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Predsednik Lige socijalodemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak osudio je danas, kako je ocenio, „drakonske“ zatvorske kazne od ukupno 100 godina za devet političara iz Katalonije, dok je LSV u nekoliko vojvođanskih gradova i opština na svojim prostorijama istakla zastave Katalonije, u znak solidarnosti sa osuđenima.

Vrhovni sud Španije je jutros izrekao drakonske zatvorske kazne za devet katalonskih lidera, od devet do 13 godina zatvora, zbog organizovanja referenduma o nezavisnosti Katalonije 2017. godine.

Čanak je u saopštenju za javnost naveo da je reč o „nečuvenim kaznama“, koje su primer „državne represije“.

„Ovim se nastavlja višegodišnji progon političkih vođa čiji je jedini zločin to što su tražili da se volja naroda ispoštuje i što su koristili demokratsko pravo samoopredeljenja. Ovom presudom dovodi se u pitanje garancija osnovnih ljudskih prava. U Kataloniji je ovo posebno osetljivo pitanje imajući u vidu višedecenijsku borbu građana Katalonije i neuporedive zločine fašističkog režima Fransiska Franka. Brojne masovne grobnice sa žrtvama frankističkog terora do danas su neotkrivene“, naveo je Čanak.

Prema njegovim rečima, za politička pitanja, koja su predmet dijaloga, ne može biti krivične odgovornosti, zbog čega današnja presuda ponovo otvara pitanje državne represije za koju se verovalo da je nezamisliva u savremenoj Evropi.

„Ukupno 100 godina zatvorskih kazni izrečeno je za sve optužene, koji u ovom trenutku predstavljaju političke zatvorenike, za koje se verovalo da je nemoguće da postoje u državi članici Evropske unije“, rekao je Čanak.

Dodao je da demokratija podrazumeva slobodu misli, izražavanja i političkog delovanja, a dok ta sloboda ne ugrožava drugoga ona se može nesmetano praktikovati.

„Smatramo da se političke presude, kao represivni metodi prošlih vremena, moraju hitno ukinuti. Srbija ima negativno iskustvo sa politički montiranim procesima. Ti procesi su iza sebe ostavili mnogo žrtava, razaranja i nesreće. Ponavljanje takvog iskustva ne zaslužuje niko, a posebno ne država koja sebe smatra demokratskom“, poručio je Čanak.

U znak solidarnosti sa osuđenim katalonskim političarima, na stranačkim prostorijama Lige socijaldemokrata Vojvodine istaknute su zastave Katalonije u više vojvođanskih gradova i opština.

Vojvođanska partija osudila zatvorske kazne za katalonske političare

Vojvođanska partija danas je najoštrije osudila “drakonske presude” Vrhovnog suda Španije katalonskim političkim liderima od ukupno 100 godina zatvora.

“Nedopustivo je da se u jednoj državi, članici EU, brutalno i protivno svim međunarodnim normama krše osnovna ljudska prava, pravo na slobodno političko izjašnjavanje i pravo na samoopredeljenje koja su garantovana međunarodnom deklaracijom o ljudskim slobodama i pravima”, ocenila je Vojvođanska partija.

Ta stranka kaže da očekuje da reaguje „međunarodna zajednica“ i oslobodi sve “političke zatvorenike” Katalonije u skladu s međunarodnim normama i civilizacijskim tekovinama na kojima počiva svako demokratsko društvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari