LSV: Zabraniti rad ruske paravojne grupe u Srbiji 1Foto: logo LSV

Liga socijaldemokrata Vojvodine saopštila je da je zabrinuta zbog ponovnog otvaranja ruskog kampa za vojnu obuku dece u Srbiji.

Kako u saopštenju dodaju, LSV očekuje od nadležnih organa da hitno onemoguće rad ove „paravojne i terorirstičke grupe koja zloupotrebljava decu iz Srbije“.

„Zahtevamo od MUP-a Srbije da javnosti odgovori na pitanja ko stoji iza kontroverznog kampa na Zlatiboru u kome pripadnici stranih paramilitarnih grupa neovlašćeno vrše vojne obuke dece u Srbiji“, navode oni.

Srpska javnost je, ističu, s pravom uznemirena podacima koji se mogu pronaći u medijima o tome da iza paravojnog punkta strane države na Zlatiboru stoji zloglasna organizacija E.N.O.T.

„Reč je o paramilitarnoj grupi koja okuplja ruske učesnike rata u Ukrajini. Navedena organizacija je sličnu militarizaciju dece sprovodila i u Rusiji i Belorusiji. Organizacija E.N.O.T. je u čvrstoj vezi sa deklarisanim neonacističkim grupama i njihovo delovanje bi, ako se to dokaže, moralo biti zabranjeno u Srbiji“, navode iz LSV-a.

Oni su pozvali nadležne organe da istraže sve okolnosti u vezi sa spornim kampom i pruže javnosti odgovore na važna pitanja koja s pravom uznemiravaju građane Srbije.

Takođe su pozvali nadležne da ispitaju i gradonačelnika Čajetine Milana Stamatovića, koji kao predsednik opštine grubo krši Konvenciju o pravima deteta, pružajući podršku jednoj ovakvoj nedopustivoj aktivnosti.

„Očekujemo od ruske ambasade u Beogradu da se drži pravila Bečke konvencije o diplomatskim odnosima i da se ne upliće u ove i druge kontroverzne događaje u Srbiji. Vaspitavanje dece u našoj zemlji ne može biti u nadležnosti bilo koje strane države“, saopštio je LSV.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari