CEP: Započeti ozbiljan društveni dijalog o stanju demokratije u Srbiji 1Foto: logo

Nakon objavljivanja najnovijeg izveštaja organizacije Fridom Haus „Zemlje u tranziciji“, Centar za evropske politike (CEP) je pozvao Vladu Srbije da ozbiljno shvati ove ocene i uloži napor u pravcu obezbeđivanja uslova za unapređenje demokratije i slobode medija u zemlji.

Takođe CEP je pozvao  Evropsku uniju i njene članice da adekvatno prepoznaju važnost ovih problema kao ključnih u procesu evropskih integracija.

CEP podseća da je Srbija u toku poslednjih nekoliko godina nazadovala i kada su u pitanju pokazatelji slobode medija poput Indeksa slobode medija Reportera bez granica, gde je zabeležen pad za 39 mesta od 2014. godine.

Takođe, izveštaji Evropske komisije o Srbiji u delu koji se odnosi na stanje demokratije i slobodu medija postaju sve oštriji, ukazujući na urušavanje demokratskih institucija i zabrinjavajući manjak napretka u slobodi medija.

Zbog svega navedenog, pozivamo Vladu Srbije da ocene Fridom Hausa i drugih, domaćih, inostranih i međunarodnih relevantnih organizacija, uključujući i Evropsku komisiju, kada su u pitanju stanje demokratije i sloboda medija shvati kao zvono za uzbunu.

Apelujemo na to da se umesto pokušaja metodološkog pobijanja, selektivnog prikaza informacija iz pojedinih izveštaja i sada već poslovičnog nipodaštavanja ocena renomiranih međunarodnih organizacija, uključujući i ocene Evropske komisije, koje se u velikoj meri podudaraju i sa ocenama domaćih organizacija civilnog društva, započne ozbiljan društveni dijalog o stanju i budućnosti demokratije u Srbiji.

Organizacije civilnog društva će pažljivo nastaviti da prate zabrinjavajuće trendove u Srbiji i da obaveštavaju javnost kako proces evropskih integracija ne bi postao forma bez suštine i kako bi bio odbranjen njegov kredibilitet. Pozivamo i Evropsku uniju i države članice da ozbiljno uzmu u obzir probleme sa stanjem demokratije i slobodom medija u okviru procesa pregovora o članstvu Srbije o Evropskoj uniji.

Bez demokratske transformacije i bez osiguravanja vladavine prava i slobode medija, članstvo u Evropskoj uniji neće biti moguće.

Pozivamo EU i njene članice da iskoriste mehanizme koje je najavila nova Metodologija za unapređenje procesa pristupanja država Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, kako bi se obezbedilo poštovanje demokratskih principa i vladavine prava u državama kandidatima.

Ovo saopštenje zajednički potpisuju think tankovi i organizacije civilnog društva: Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP), Beogradski fond za političku izuzetnost (BFPE) , Centar savremene politike (CSP), Centar za evropske politike (CEP), Centar za međunarodne i bezbednosne poslove (ISAC) ,Evropski pokret u Srbiji (EpuS), Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari