Cerar: Ljubljana se zalaže da čitav region jednog dana uđe u EU 1Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE/Ognjen Stevanovic/MO

Ministar spoljnih poslova Slovenije Miro Cerar izjavio je danas u Beogradu da Slovenija podržava regionalne inicijative poput „mini šengena“, ali da se ne sme izgubiti iz vida da su evropske integracije glavni projekat.

„Srbiju vidimo kao značajnog aktera koji ima značajnu ulogu u stabilnosti regiona. Zato podržavamo svako povezivanje i želimo da ono bude što šire i da uključuje što više aktera, ali ne sme da se zaboravi da evropske integracije moraju biti glavni projekat. To ne sme da se zanemari“, rekao je Cerar na konferenciji za novinare sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem.

Šef slovenačke diplomatije je rekao da se Ljubljana zalaže da čitav region „jednog dana u celosti uđe u EU“ i da će i dalje podržavati reformske procese usmerene ka tom cilju.

Cerar je rekao i da je važno da Srbija „pokrene aktivnosti“ oko dijaloga s Prištinom, iako je priznao da će u tom pogledu dosta zavisiti od sastava kosovske vlade i njene „kooperativnosti“.

On je naveo da će Slovenija tokom svog predsedavanja EU, u drugoj polovini 2021, postaviti pitanje integracije Zapadnog Balkana.

Dačić je izjavio da Srbija od Slovenije traži „razumevanje“ za svoje stavove i želju Beograda za kompromisom.

„Srbija ostaje na evropskom putu iako postoje određene smetnje zbog stavova nekih članica EU. Isto tako, Srbija mora da štiti svoje nacionalne i državne interese“, rekao je Dačić.

Ministri su se saglasili da su odnosi dve zemlje dobri, da je ekonomska saradnja može unaprediti iako je dobra, kao i da je u pregovorima o sukcesiji bivše SFRJ postignut odredjeni napredak, ali da ta stvar ne ide željenom brzinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari