Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej danas stiže u Beogradu gde će se sastati s najvišim državnim zvaničnicima. Van Rompej će razgovarati s premijerom Srbije Ivicom Dačićem, predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i predsednikom Skupštine Nebojšom Stefanovićem.


Van Rompej je uoči posete glavnom gradu Srbije rekao da dolazi da čestita i ohrabri Srbiju u njenoj ambiciji da postane članica EU. On je dodao da u Uniji nije došlo do zamora od proširenja i da ona ostaje otvorena za nove članice. Upitan da li je januar realni trenutak za početak pregovora, on je kazao da jeste. „Rekli smo u zaključcima Evropskog saveta da ćemo pregovore početi najkasnije u januaru. Ali, jedna istorijska odluka nije pitanja nekoliko dana gore ili dole. Važna je perspektiva i nada. Utvrdili smo datum i sad idemo dalje“, zaključio je Rompej.

Posle Beograda, Van Rompej putuje u Prištinu, gde će se sastati sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem, predsednicom Kosova Atifetom Jahjagom i predsednikom parlamenta Jakupom Krasnićijem.

U Beograd danas stiže i ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt koji će se, kako je do sada najavljeno, sastati sa predsednikom Vlade Dačićem i šefom srpske diplomatije Ivanom Mrkićem.

U Srbiju će najverovatnije već 9. jula, kako je izjavio premijer, doći visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton. Posle Ešton, Beograd će posetiti i komesar za proširenje Štefan File, kako bi sa srpskim zvaničnicima razgovarao o pripremama za početak pristupnih pregovora, koje uključuju takozvani skrining, odnosno detaljan snimak usklađenosti srpskih zakona i propisa sa evropskim standardima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari