CIK: Manji broj listića od broja glasača 1Foto: EPA-EFE/DJORDJE SAVIC (arhiva)

Centralna izborna komisija (CIK) odobrila je broj glasačkih listića i brošura za vanredne izbore na Kosovu 6. oktobra, ali je odlučila da odštampa manji broj glasačkih listića od broja birača, preneo je danas portal Kossev.

Na osnovu broja birača koji su se našli na konačnom spisku biće 136.068 manje odštampanih glasačkih listića. Kako prenosi Gazeta ekspres, na konačnom biračkom spisku našlo se 1.937.868 birača, dok je CIK odlučio da odštampa 1.801.800 glasačkih listića.

Predsedavajuća CIK Valjdete Daka je ponovila da bi glasači iz dijaspore trebalo da glasaju što je pre moguće i da glasačke listiće pošalju putem pošte, jer je 5. oktobar poslednji datum kada CIK očekuje glasačke listiće iz inostranstva.

Portal Kossev je podsetio da se na Kosovu već više godina zaredom tokom održavanja izbora beleži veći broj birača na biračkim spiskovima od samog broja stanovnika. Iz CIK taj fenomen pravdaju time da se na biračkim spiskovima nalaze i oni koji žive u inostranstvu, ali koji nisu deo popisa stanovništva na Kosovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari