Čitaku: Kosovo je zahvalno UNMIK-u za sve što je učinio, ali sada ne vidi potrebu da nastavi tu misiju 1Vljora Čitaku, arhiva Foto: EPA/OLIVIER HOSLET

Ambasadorka Kosova u SAD Vljora Čitaku je danas na sednici Saveta bezbednosti UN izjavila da je Kosovo zahvalno UNMIK-u za sve što je učinilo, ali sada ne vidi potrebu da on nastavi misiju na Kosovu.

Ona je na početku izlaganja podsetila da je na današnji dan pre 20 godina Savet bezbednosti UN doneo rezoluciju 1244.

„U svim problemima sa kojima smo se susretali vi ste bili kamen naše podrške. Pametni predsednik Ahtisari je predložio da Kosovo proglasi nezavisnost i Kosovo je na to imalo pravo. Situacija je drugačija u odnosu na vreme kada ste pre 20 godina došli. Kosovo se promenilo i postaje sve više integrisano u međunarodnu zajednicu. Sve to zahvaljujući naporima OUN i NATO“, kazala je Čitaku.

„Mehanizmi bezbednosti i KFOR garantuju sigurnost našeg naroda. Može li neko u ovoj sali da mi kaže koji je posao UNMIK-a. Resursi ove misije mogu da budu iskorišćeni mnogo bolje negde druge“, kazala je Čitaku.

Dobar deo izlaganja kosovska ambasadorka je posvetila policijskoj operaciji na severu Kosova od 28. maja ove godine ističući da je zadatak operacije bila borba protiv kriminala i korupcije.

Policija Kosova je organizacija koja deluje sa najvišim profesionalnim standardima i integritetom. Ona je dokazala da je spremna da sarađuje u borbi protiv kriminala i terorizma, kazala je ona.

U ostvarivanju operacije koja je obuhvatila opštine Severnu i Južnu Mitrovicu, Zubin Potok, Zvečan, Leposavić, Srbicu i Glogovac, i do koje je došlo posle istrage od nekoliko meseci, uhapšeno je 19 pripadnika policije, svi građani Kosova, rekla je Čitaku i dodala da je policija samo prilikom operacije u Zubinom Potoku našla na oružano suprostavljanje i barikade.

Među uhapšenim u policijskoj akciji na severu Kosova je 11 Srba, četiri Albanaca i četiri Bošnjaka.

Među uhapšenima je bio diplomata UN-a ruske nacionalnosti, Mihail Krasnoščenkov.

„On je koristio službeni automobil UN-a kako bi zaustavio akciju. Policija je tokom istrage u njegovom vozilu pronašla motornu testeru, kojom su sečena stabla za barikadu. On je odbio da sarađuje sa policijom Kosova, da pokaže identifikaciona dokumenta i priveden je u policijsku stanicu. Tamo mu je pružena i lekarska pomoć kada je konstatovano da nije bilo ničega ozbiljnog“, kaza je Čitaku.

Prema njoj i KFOR je potvrdio da je to bila policijska akcija koja je ostvarena jedino od strane PK.

„Bili smo užasnuti izjavama koje su izrečene u Beogradu u vezi sa ovom uspešnom operacijom čiji je cilj bila borba protiv kriminala. Jedini cilj operacije je bila sigurnost naroda Kosova i odbrane od kriminalnih bandi“, kazala je kosovska ambasadorka.

Zapitala se šta bi bilo sa ambasadorima učesnicima sednice kada bi kojim slučajem pokušali da ometaju policijske akcije zemljama u kojima su akreditovani.

„Ruski diplomata Mihail Krasnoščenkov je svojevoljno postao smetnja i štit kriminalnih bandi“, konstatovala je ona.

Čitaku je optužila Beograd da nije sproveo ni jedan od sporazuma koji je potpiso u Briselu dok je oko neostvarivanja sporazuma o ZSO rekla da su smetnja pripadnici srpske zajednice koji su deo tima za izradu Statusa i koji su pod direktnim uticajem Beograda.

Ona je rekla da ostvarivanje zakonitosti uznemirava zvanični Beograd i istakla da nije nikakvo čudo da glavni optuženi za ubistvo Olivera Ivanovića našao utočište u Srbiji.

„Želim da istaknem da Kosovo želi dijalog sa Srbijom, ali ne želi to putem uslovljavanja. Kosovo je takođe ostvarilo sve sporazume koji su postignuti u Briselu“, kaza je ona.

Čitaku je rekla da propaganda iz Srbije predstavlja pretnju miru. Neprihvatljivi su napori Srbije da se Kosovo predstavi kao jedna divlja zemlja.

„U 19 veku premijer Srbije nas je predstavio kao divlje ljude sa repovima. Sada posle više od jednog veka pokušavaju da ponovo pišu istoriju“, rekla je ona aludirajući na izjavu premijerka Brnabić o ljudima iz šume.

Ona je na kraju pozvala ambasadore SB UN-a da posete Kosovo i uvere se u napredak koji je postignut.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari