Crna Gora: Odgovorićemo na provokacije Srbije 1

Država Crna Gora adekvatno će odgovoriti na „provokacije i optužbe iz Srbije“ ocenili su predstavnici vladajuće koalicije posle ocena šefa srpske diplomatije Ivice Dačića da su Srbi u Crnoj Gori diskriminisani, javlja RT CG.

Kritike srpskog šefa diplomatije Ivice Dačića, na račun zvanične Podgorice i odnosa prema srpskom narodu u Crnoj Gori, još jednom su odjeknule, ocenjuje RT CG.

I dok su predstavnici srpskog naroda u Crnoj Gori saglasni sa ocenom da su Srbi u Crnoj Gori diskriminisani na svim poljima, vlast ističe da je na delu „smišljena hajka“ i pručuje da će „država Crna Gora adekvatno će odgovoriti na provokacije“.

Nakon ocene da su Srbi u Crnoj Gori ugroženi, crnogorski premijer je te navode ocenio „netačnim i nepristojnim“, a predstavnici srpskog naroda u Crnoj Gori, saglasni su sa ocenama Ivice Dačića, prenosi RT CG.

Podgorička televizija citira ocenu Elima Labuduvića iz Nove srpske demokratije kako se to „ogleda u učešću Srba u organima državne uprave, na svim onim mestima gde se odlučuje“, ali je mnogo teža pozicija Srba koja se na prvi pogled ne vidi „u atmosferi koja je stvorena vezano za njihov status“.

„Sve što nosi predznak srpskog u Crnoj Gori je već proskribovano, unapred proglašeno sumnjivim, neprijateljskim“, prenosi RT CG tvrdnje Emila Labudović iz Nove srpske demokratije.

Drago Perović iz Matice srpske smatra da je „na delu jedan opsežan projekat“.

„Uprkos tome što evidentno postojimo protiv nas se vrši jedna neprekidna asimilacija i diskriminacija“, ocenio je Perović.

Nasuprot tim ocenama, RT CG prenosi poruke Liberalne partije (LP) i Demokratske partije socijalista (DPS) da „Srbi u Crnoj Gori nikad nijesu niti će biti ugroženi“ već da, naprotiv „uživaju sva prava kao i ostali građani Crne Gore“.

„Pre će biti da se radi o nečemu drugome. Znamo iz iskustva da postoje recepti za započinjanje sukoba, svesni smo kroz šta smo sve prošli u poslednjih 30-tak godina, znamo na koji način taj recept koriste političari, popovi, akademici, koji započinju sa svojom pričom, sa manipulacijom naroda, a deo naroda nasedne na tu manipulaciju i onda je to teško zaustaviti i sprečiti“, rekao je Andrija Popović iz LP.

Obrad Stanišić iz DPS ocenio je kako se „ovih dana ne slučajno vodi prava hajka, što u Srbiji što u Crnoj Gori, a sve vezano za navodnu ugroženost Srba u državi Crnoj Gori“.

On veruje da se svim građanima Crne Gore koji se zalažu za dobrobit i prosperitet svoje države, „nikad prava neće biti ugrožena“, ali da „ima i onih koji sva prava u Crnoj Gori uživaju, a itekako se bore da Crna Gora ne bude kao države“ i da „potpomognuti sa mentorima sa strane pokušavaju da ugroze temelje Crne Gore“.

Predstavnici LP i DPS poručuju da „Crna Gora to neće dozvoliti“ i da će, kako ocenjuje Popović, „pronaći pravi državnički, tolerantan, mudar odgovor na optužbe koje dolaze iz Srbije“.

Stanišić dodaje kako „ovoga puta neće proći“ i da će „država Crna Gora adekvatno odgovoriti na ove provokacije“.

Crna Gora je, kako naglašavaju, nezavisna i nikad se više o njenoj sudbini neće odlučivati van njenih granica, prenosi RT CG.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari