CRTA: Sporan stav Olivere Zekić da bi mediji ugrozili javni interes izveštavanjem o bojkotu 1Foto: Logo

Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) saopštio je danas da tvrdnja članice Saveta REM-a Olivere Zekić da televizije s nacionalnom frekvencijom nemaju obavezu da daju prostor zastupnicima bojkota, može da se tumači kao ugrožavanje interesa javnosti da bude sveobuhvatno obaveštena o izbornom procesu.

Crta je u saopštenju navela da je „krajnje sporan stav Olivere Zekić da bi mediji ugrozili javni interes prenošenjem stavova zagovornika bojkota“ i da zbunjuje javnost i može da se tumači i kao nedopustivo mešanje u uredjivačku politiku.

„Javni interes jeste da gradjani budu upoznati s argumentima svih političkih aktera, kako o izbornoj ponudi, tako i o (ne)postojanju uslova za slobodne i poštene izbore“, navodi se u saopštenju.

Po navodima Crte činjenica je da je po zakonu vreme u posebno označenom predizbornom programu rezervisano isključivo za proglašene izborne liste i njihove kandidate, ali su u informativnom programu mediji dužni da obezbede slobodno, istinito, objektivno, potpuno i blagovremeno informisanje (čl. 47 stav 1 tačka 1 ZEM i član 4. Stav 1. Pravilnika o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga)“.

„REM bi morao da štiti prava gradjana da na temelju dobre informisanosti donose odluke o tome za koga će i da li će uopšte glasati. Navedeni stav zvaničnice REM-a sugeriše da mediji treba da izveštavaju jednostrano i pristrasno, ignorišući činjenicu da se deo opozicije opredelio za bojkot i da u skladu s tim sprovodi aktivnosti o kojima javnost treba da bude obaveštena“, navodi se u saopštenju Crta.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “CRTA: Sporan stav Olivere Zekić da bi mediji ugrozili javni interes izveštavanjem o bojkotu”

  1. Treba posle smene vlasti izglasati zakon o povratku primanja /PLATA/ za nečinjenje odnosno nerad.

  2. ako je čak i vlast rekla da je bojkot legitiman čin opozicije kako to sad odjednom on ugrožava javni interes. Čak je i Faraon rekao da ga ne zanima ko bojkotuje. Čemu onda ova legalizacija blokade pristupa medijima za opoziciju ?

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.